Opera SNP započela veliku turneju po Kini

197
Foto: SNP

Velikom koncertom u kineskom gradu Jantai, na obali Žutog mora, orkestar Srpskog narodnog pozorišta započeo je novogodišnju turneju. 

Ovo je prvi od šest gradova koji će posetiti orkestar uz dirigenta, gosta iz Italije, Andreu Solinasa i solistkinju, sopran Evgeniju Jeremić.

“Ovo je mali korak za Kinu, ali veliki za Srbiju, Srpsko narodno pozorište, a posebno orkestar koji će na najbolji način i prvi put predstaviti najbolje evropske kompozitore. Čeka nas duga turneja, šest velikih gradova, a potom i veliki ostatak sezone”, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić.

 

Velikom turnejom, Srpsko narodno pozorište proslaviće novogodišnje praznike i izuzetno uspešan početak 159. sezone. Orkestar opera i uopšte opera prvi put posle dugog vremena ide na tako dugu i značajnu turneju. Poslednja takva bila je u Iraku u 1986. godine. Srpsko narodno pozorište, otvara se prema ogromnom kineskom tršistu. Ovo je prva operska kuća iz naše zemlje koja se otvara ka Istočnom tržištu koje intezivno traži naše umetnike.

 

“Posebno nas raduje što kineska publika odlično reaguje. Prvi concert je odlično prošao. Sala od 1200 mesta je u nedelju dana bila rasprodata, a takav ostatak turneje nas očekuje i u narednim gradovima”, kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

 

Na koncertnom program su neke od najpoznatijih Verdijevih arija, preko Štrausa sve do Čajkovskog i Kalmana, dok je kinesku publiku najviše oduševila numera koja je ostavljena za bis – popularna pesma Bella ciao.

SNP je prva operska kuća iz naše zemlje koja se otvara ka istočnom tržištu, koje intezivno traži naše umetnike.

 

Grad Jantai, na obali žutog mora, najveća je pomorska luka kineske provincije Šandong. Reč je o provinciji sa jednom planinom, jednom rekom i jednim svecem: Konfučijem, jer je to mesto rođenja ovog velikog filozofa. Pored toga, ministarstvo kulture i informisanja ima ostvarenu saradnju sa tom provincijom.