Novi aduti biciklističkog, nautičkog i vinskog turizma u Zrenjaninu

123

ZRENJANIN: Turistička organizacija Grada Zrenjanina uspešno je realizovala sve planove i projekte u 2019. godini, koja se može oceniti kao izuzetna u ekspanziji turizma.

– Zahvaljujući većem angažovanju i uvođenju inovacija u poslednjih nekoliko godina, Turistička organizacija je uspela da realizuje mnogo toga. Godina na izmaku bila je izuzetna, o čemu svedoče i dobijene nagrade, među kojima su „Brend ambasador u turizmu zapadnog Balkana“, u Vrnjačkoj Banji, pa nagrada za suvenir, na Sajmu seoskog turizma na Goliji, kao i nagrada Novosadskog sajma za doprinos razvoju zrenjaninskog turizma – kaže direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

Za svakog je bilo po nešto, ističe Ljubotina, i podseća na uspešno realizovane manifestacije, kao što su „Najbolje vino Banata“, „Kobasicijada“ u Belom Blatu, „Pčela fest“ u Melencima, osmomartovski i uskršnji bazari, „Zdravlje iz košnice“ u Lazarevu… Tu su i prvomajski uranci na motelu Šumica i izletištu Tisa, pa „Uskršnje jaje“, „Banatska bajka“, „Buđenje proleća“, „Banatske vredne ruke“, „Korzo fest“, „Leto na Peskari“, besplatna obuka i vožnja skutera „Moto yet akva bajk”… I, naravno, krunska manifestacija „Dani piva“, sa obiljem sadržaja i programa za sve uzraste i ukuse.

– Ostvarena je i saradnja sa institucijama Temišvara. Zahvaljujući tome promovisani su „Dani piva”, što je doprinelo da u vreme manifestacije bude više od pet hiljada prelazaka iz Rumunije ka Srbiji. Naš grad promovisan je i u Herceg Novom, a poseta je uzvraćena nastupom mažoretkinja. Naša turistička ponuda privukla je značajan broj posetilaca na međunarodnim sajmovima turizma u Beogradu i Novom Sadu, u Nišu, na „Beogradskom manifestu”, „Vinofestu” u Vršcu, Međunarodnoj konferenciji u Vrnjačkoj Banji i u Mostaru – naglašava Ljubotina.

On podseća i na aktivnosti Turističko informativnog centra, koji je posebna jedinica Turističke organizacije i koji se nalazi u centru Zrenjanina, na Trgu slobode. U njemu se mogu dobiti sve informacije o sadržajima i smeštajnim kapacitetima i nabaviti originalni suveniri.

Čelnik zrenjaninske Turističke organizacije kao bitne stavke navodi dalji razvoj biciklističkog, nautičkog i vinskog turizma, koji su u ekspanziji.

– Najveće čvorište rečnih vodotokova i kanala i prelepa priroda i atari pogodni su kako za turiste, tako i za ribolovce i lovce. Tu je i bogata gastronomska ponuda tradicionalnih specijaliteta domaće kuhinje, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim – ističe Ljubotina.

Među novim adutima zrenjaninskog turizma su i Muzej piva, koji se nalazi na obali Begeja, gde je stalna postavka.

– Kompletno ostvarenje projekta Muzeja piva nas očekuje u narednom periodu. U planu je i izgradnja mikronaselja u Kleku, namenjenog biciklistima, koje je u sklopu aktivnosti udruženja „Eurovelopark Banat“. Radi se i na turističkoj signalizaciji i uređenju kompleksa Dunđerskih. U turističku ponudu, naime, uvrštene su i značajne građevine i institucije kulture, kao i verski objekti. Čekamo turiste, prateći nove trendove na turističkom tržištu i vodeći računa o kvalitetu usluga kod svih činilaca iz oblasti turizma – zaključuje Ljubotina.