Obeležena godišnjica Racije u južnoj Bačkoj

132

Centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale žrtve u raciji 1942.godine održan je danas u Bečeju. Komemoraciji su prisustvovali I predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, predsednik pokrajinske vlade kao i predstavnici memorijalnog društva “Racija 1942”. Pomen na nastradale upriličen je I polaganjem venaca na gradskom trgu u Bečeju.

Jaunara 1942. Godine u Južnoj Bačkoj za nepunih nedelju dana stradalo je više od 1300 nevinih žrtava. Sedamdeset osam godina kasnije u Bečeju održana je komemoracija u znak sećanja na sve stradale tada, kojoj je kao I svih ovih godina, glavni cilj bio da se ovakav zločin nikada ne ponovi ali i ne zaboravi.

Od zaborava, stradale Srbe, Rome I Jevreje čuvaju I oni koji danas žive na njihovoj zemlji.

Nakon parastosa nevinim žrtvama, stradalima je odao čast I vrhovni rabin koji je služio Jevrejsku molitvu za mrtve, Kadis.

Na centralnom trgu u Bečeju položeni su I venci u znak sećanja na sve žrtve ali I u službu toga da nas podsete I opomenu. Vence su položili presednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, predsednik Opštine Bečej, ambasador Mađarske I predsednik društva Racija 1942. Za Dunav Televiziju, Ana Matković.

REPORTER: Ana Matković