Subotica ostvarila projekte od kojih su neki započeti i pre tri decenije

116

Tokom 2019. godine, u Subotici su realizovani brojni projekti započeti i pre 30 godina.

Grad na severu Bačke uvrstio se među vodeće kada je reč o privlačenju domaćih i stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta. Nije manje važno oživljavanje Palića, kao i zavreštak radova na Ipsilon kraku Koridora 10 od Subotice do graničnog prelaza Kelebija.

Kako je istakao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ovaj grad se može pohvaliti činjenicom da će uskoro biti završeni projekti započeti pre gotovo tri decenije:

– Minula godina bila je u znaku privlačenja domaćih i stranih investicija, otvaranja novih radnih mesta, oživljavanja Palića i velike posvećenosti realizaciji kapitalnih projekata. Projekti koji su odavno započeti, a godinama nisu realizovani, sada se privode kraju i u najskorijem roku će biti završeni. U 2020. godini koncentrisaćemo se na nastavak opremanja komunalne infrastrukture, kao i dalje privlačenje investitora – istakao je Laban.

Nakon više od tri decenije biće završena rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta, te će u 2020. godini moći nesmetano da se održavaju predstave.

U 2019. godini u Subotici su fabrike otvorile brojne strane kompanije među kojima su italijanski „Ondaplast” za proizvodnju plastičnih ploča i materijala, što je investicija vredna 6,5 miliona evra. Zatim je u Privrednoj zoni „Mali Bajmok” otvorena fabrika nemačke kompanije „B+B Thermo-Tećnik GmbH“ za proizvodnju termotehničkih senzora što je Subotici donelo još milion evra. A kao najveća investicija u protekloj godini, nemačka kompanija „Boysen“ koja se bavi proizvodnjom izduvnih sistema za automobile započela je izgradnju proizvodnog pogona – ovaj investicioni projekat obuhvata ulaganje u vrednosti od približno 60 miliona evra i zapošljavanje više od 500 radnika na neodređeno vreme, u roku od pet godina.