U Karlovcima lomljenje česnice i vijanje Božića

341

Na Božić će se i ove godine u Karlovcima lomiti česnica, kao i prethodne tri.

Nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu, na platou pored česme „Četiri lava“ lomiće se taj obredni hleb, koji će i ovog puta ispeći pekara „Aka“ iz Futoga. Vlasnica pekare Dara Jeličić od početka daruje česnicu, a darodavac tri srebrnjaka koji će biti u tom hlebu je takođe isti – Karlovčanin Leo Malešević.

Za decu koja budu pronašla srebrnjake Pravoslavna omladinska zajednica pripremiće i paketiće.

Kao što je pre četiri godine ustanoveljeno lomeljenje česnice na centralnom trgu prvog dana Božića, ove godine će, prvi put nakon višedecenijske pauze, ponovo biti oživljen stari običaj „vijanje Božića“.

Grupa jahača iz Karlovaca, kojima će se pridružiti i kolege iz drugih mesta, obilaziće pojedine porodice u Karlovcima i čestitati Božić. Incijator ponovnog uspostavljanja tog običaja je sedamnaestogodišnji Vladimir Jovanović General, veliki ljubitelj konja i čuvar tradicije konjarstva u Karlovcma.

Po njegovim rečima, trećeg dana Božića, na praznik Svetog Stefana, posle liturgije konjanici će se okupiti ispred Saborne crkve, otpevati Roždestvo – božićni tropar i nakon blagosiljanja, zaputiće se na dvadesetak adresa, koliko za sada ima onih koji bi da budu domaćini jahačima.