Mirović: Podrška stavu predsednika o zaštiti srpskih prava u Crnoj Gori

127
Foto: Pokrajinska Vlada Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović objavio je na instagramu podršku stavu predsednika Vučića o zaštiti srpskih prava u Crnoj Gori

Zakon o slobodi veroispovesti postao je kap koja je prevršila sva poniženja koja su predstavnici vlasti u Crnoj Gori učinili prema Srbima u toj državi. Lažna zamisao o građanskoj državi u kojoj će svi biti ravnopravni pod uslovom da se ne izjašnjavaju kao Srbi, ili čak i kao Crnogorci koji pišu srpskim jezikom i poštuju svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, pala je u vodu.

Možemo se poštovati kao braća jedino ukoliko vlasti u Crnoj Gori poštuju svoje građane koji se izjašnjavaju kao Srbi i kojih ima mnogo više od 29 procenata jer Srbi su i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci kojih nije malo, a pišu srpskim jezikom i vole svoju Srpsku crkvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je njen predstavnik u novijoj istoriji koji je jasno stavio do znanja da Srbija neće tolerisati lažno bratstvo i prijateljstvo već iskreno zasnovano na obostranosti i toleranciji. Uostalom, kruna kralja Stefana Dečanskog kojom je krunisan kralj Nikola i epitrahilj Svetog Save čuvaju se u Cetinjskom manastiru od davnina. O tome će sada arbitrirati sud? Zar to nije dovoljan razlog da narod Crne Gore želi da sačuva prava svoje crkve i da u tome dobije podršku Srba iz celog sveta. Posebno sam zapanjen kada vidim ko sve podržava novi Zakon – dežurni mrzitelji Srba poput Nenada Čanka i Stjepana Mesića.

U narednoj godini udvostručićemo finansijsku pomoć Pokrajinske vlade srpskim udruženjima u Crnoj Gori sa ciljem očuvanja jezika, pisma, prava na informisanje i kulturnih sadržaja.