Ponovo protesti širom Crne Gore

146
Foto: Tanjug (Marija Petrović)

PODGORICA: U više gradova na severu Crne Gore sinoć su ponovo održani protesti protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, javili su podgorički mediji.
crna gora protesti

Litiju ulicama Podgorice predvodio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Posle molebana, litija je krenula ulicama Podgorice u 19 sati ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja do crkve Svetih Makaveja u Tološima i nazad do hrama, prenosi RTCG.

Pre početka litije sveštenik Branko Vujačić apelovao je na građane da ne nose nacionalna i partijska obeležja, kao i da ne bacaju petarde.

Nakon povratka u Saborni hram mitropolit Amfilohije se obratio vernicima, poručujući da se na bezakonju ne može graditi ništa i da su hramovi božija svojina.

Kako prenosi podgorički portal Vijesti, u Beranama se više hiljade građana okupilo u 16 sati ispred zgrade opštine, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Đurđevi stupovi uzvikujući “Ne damo svetinje”.

Kolona je, kako navodi, bila nepregledno duga.

Građani Berana već danima se mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Među njima je, kako se navodi, svakodnevno i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić iz SNP-a, kao i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija, koji su na vlasti u jedinom opozicionom gradu na severu Crne Gore.

Veliki broj stanovnika Žabljaka je, takođe, večeras krenuo u litiju nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja.

I u Bijelom Polju se okupio veliki broj vernika na molebanu i litiji koja se kretala od crkve svetih Apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Protojerej stavrofor Milan Stanišić pozvao je vernike da budu dostojanstveni u iskazivanju protesta protiv izglasavanja zakona o veroispovesti, da slušaju svoje episkope i mitropolita i čine ono što oni blagosiljaju