Za pet godina 1.000 kilometara novih pruga

109

BEOGRAD – Srbija će u sledećih pet godina dobiti 1.000 kilometara novih ili potpuno rekonstruisanih pruga, pišu Večernje novosti.

Prema najavamo iz “Infrastrukture železnica Srbije”, deo od Novog Sada do Beograda se uveliko gradi, u martu će početi radovi i ka Subotici, a posle izrade odgovarajuće studije, znaće se kada će početi rekonstrukcija šina za velike brzine.

V.d. direktora “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jeftić kaže za Novosti da će svi ostali projekti na izgradnji brze pruge, sem deonice od Beograda do Niša, biti završena do 2023. godine, a da je trenutna investicija u železnicu naše zemlje oko pet milijardi evra.

“U proteklih pet godina na najznačajnijem Koridoru 10 kroz Srbiju i na barskoj pruzi modernizovano je 227 kilometara pruga. U toku su radovi na modernizaciji 134 kilometra pruge za velike brzine i na Koridoru 10, a u pripremi je još 770 kilometara magistralnih pruga”, rekao je Jeftić.

Najznačajniji projekat je izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte, kaže Jeftić i dodaje da bi prve dve deon8ice te pruge trebalo da budu završene do 2021. godine.

Kada je reč o barskoj pruzi, planiran nastavak radova na deonicama od Valjeva do Vrbnice , odnosno do granice sa Crnom Gorom ukupne dužine 207 kilometara, za šta je obezbeđeno 230 miliona evra iz novog kredita Ruske Federacije.

“Projektno-tehnička dokumentacija za tu rekonstrukciju bi trebalo da bude završena do sredine godine,a radovi da počnu krajem ove ili na proleće 2021. godine. Procenjuje se da je za ovaj posao potrebno oko dve godine, a da je vrednost investicije oko 450 miliona evra”, rekao je v.d. direktora “Infrastrukture železnice Srbije”.

On je podsetio da su Vlada Srbije, “Infrastruktura” i kineske kompanije u Pekingu potpisale ugovor o modernizaciji pruge Beograd-Niš-Preševo – državna granica, a u planu je i izgradnja obilazne pruge oko Beograda, od Belog Potoka, preko Vinče do Pančeva.

“Infrastrukture železnica Srbije” su protekle dve godine automatizovale i postavile rampe na 22 putna prelaza, a na 44 je postavljen i video-nadzor.