Izgradnja objekta „Kamenica 3“ treba da počne ove godine

515
Foto: Dnevnik(arhiva)

NOVI SAD: Izgradnja objekta „Kamenica 3“ treba da počne ove godine, a u njoj će na 8.000 kvadratnih metara biti prostor za lečenje onkoloških pacijenata, kao i deo namenjen lečenju poremećaja srčanog ritma.

Pokrajinski sekretar zadužen za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković za „Dnevnik“ kaže da će se pored toga u Sremskoj Kamenici graditi i Pet centar na 1.200 kvadrata. U „Kamenici 3“ ćemo imati prvi put i Centar za palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika, a takva odeljenja će u narednom periodu dobiti i sve opšte bolnice u Vojvodini, dok će u Kliničkom centru Vojvodine, koji se sada zove Univerzitetski klinički centar Vojvodine, biti izgrađen Centar za palijativnu medicinu.

Nakon iscrpne analize i praćenja epidemioloških trendova vezanih za porast broja malignih oboljenja, što je proveravao Institut za javno zdravlje Vojvodine na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ustanovljeno je kako u periodu pred nama predstoji znatno povećanje udela tumorskih bolesti u opštem broju obolelih, Pokrajinska vlada je odlučila da uđe u projekat izgradnje još jednog objekta, potpuno novog tipa na prostoru tri instituta u Sremskoj Kamenici, kaže pokrajinski sekretar dr Gojković.

Kako navodi, porast broja onkoloških bolesnika beleži se svuda u svetu, a taj trend prati i nas, te je procena kako će ovaj broj obolelih možda u narednih 20 godina da zauzme prvo mesto u ukupnom broju obolelih od svih bolesti.

Izvor: dnevnik.rs