U Pasjanu osvanuli antisrpski grafiti, osuda Đurića

134

Vulgarne poruke mržnje koje su u Božićnoj noći ispisane na zidovima u srpskom selu Pasjanu, u Kosovskom Pomoravlju, onespokojile su Srbe na najveći hrišćanski praznik, kaže Marko Đurić.

U danu kada Srbi svojim susedima upućuju poruku mira, vraćeno im je porukama mržnje i neprijateljstva, i to je surova slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji.

Zahtevamo od Prištine i međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da prestanu da okreću glavu od sve smelijih, bezobzirnijih i učestalijih ekstremističkih ispada u našoj južnoj pokrajini.

Srbi na Kosovu i Metohiji danas brane evropske i hrišćanske vrednosti, a međunarodna zajednica ima obavezu da pokaže odlučnost jer ekstremizam ne poznaje granice.

Srbi su dve decenije izloženi neobuzdanoj i nekažnjenoj mržnji, progonima i nasilju, i ukoliko Evropa, u ime sopstvenih vrednosti, ne bude spremna da im pruži zaštitu, biće to samo još jedna potvrda da je Srbiji danas više stalo do odbrane ljudskih vrednosti nego onima koji te vrednosti najglasnije proklamuju, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Nepoznate osobe ispisale su tokom noći na nekoliko lokacija u selu Pasjane, u opštini Parteš na Kosovu i Metohiji, uvređive antisrpske grafite.

Grafiti „UČK“ (OVK) i „Fuck-Srbija“ osvanuli su na nekoliko objekata u Pasjanu koje je, sa 2.000 Srba, najveće srpsko selo u Kosovskom Pomoravlju, prenos Kosovo Onlajn.