U Severnobanatskom okrugu rode prvo sletele u Sentu

134
Foto: Poseta zvaničnika prvorođenoj bebi iz opštine Senta/Friđeš Irmenji

SENTA/KIKINDA: Prvih dana u novoj godini rode zaobilaze porodilište u Opštoj bolnici u Kikindi, pa je prva beba rođena tek 5. januara, dok je u porodilištu Opšte bolnice u Senti u prva tri dana bilo šest prinova!

Prvorođenu bebu iz senćanske opštine, posetili su predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi i član Opštinskog veća Čongor Lerinc.

Kristina Roža je presrećna jer je ćerkicu Tamaru na svet donela 3.januara u dva sata posle ponoći, dugu 56 centimetara i težila je 3.800 grama. Imajući u vidu učinak u senćanskom porodilištu u prvim danima ove godine direktorka bolnice dr Beata Čaki rekla je da se nada da će trend rasta rađanja ostati ovakav cele godine.

Inače, u senćanskom porodilištu, kome gravitiraju potiske opštine, prošle godine rođene su 763 bebe, od toga 396 dečaka i 367 devojčica. Predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi kaže da se iz opštinskog budžeta pruža finansijska podrška za rađanje dece, izrazivši zadovoljstvo što se roditelji iz ove sredine sve češće odlučuju za više dece. Opština obezbeđuje pakete za novorođenčad sa potrepštinama u prvim mesecima i obezbeđuje finansijsku podršku od 30.000 dinara, a prvorođena beba u godini dobija duplo veći iznos.
Kikinda: Milica rođena 5.januara

U kikindskom porodilištu na prvu bebu se prilino čerkalo. Mlada majka Katarina Švraka (21) iz Kikinde u nedelju 5.januara u 10 sati i pet minta rodila je devojčicu Milicu. Prvorođena Kikinđanka je teška 3.450 grama, a dugačka je 53 centimetra.

Za razliku od početka prošle godine, kada je Marina Radonić iz Novog Miloševa sina Vukašina porodila 1.januara već pet minuta posle ponoći, na Ginekološko-porođajnom odeljenju Opšte bolnice u Kikindi prvih dana ove godine nije bilo porođaja, pa se na prinovu čekalo pet dana. Slična situacija bila je pre deset godina, kada je prva beba rođena 4.januara u večernjim satima.

U kikindksom porodilištu lane je bilo 430 porođaja, 224 dečaka i 206 devojčica, što je za 61 porođaj manje u odnosu na 2018. godinu, kada je bilo 491 porođaja i evidentno je da se iz godine u godinu broj novorođšenih beba smanjuje.

Izvor: Dnevnik.rs