Zimska škola humanosti u Kikindi

81

KIKINDA – Crveni krst u Kikindi 11-ti put organizovao je Zimsku školu humanosti. Učenici četvrtih razreda osnovnih škola tako imaju priliku da poslednje dane raspusta provedu učeći o toleranciji, solidarnosti, prvoj pomoći i dobrovoljnom davalaštvu. Uz mlade edukatore i brojne propratne igre, ovo učenje predstavlja i posebnu vrstu zabave.

Za Hanu Matijević iz kikindske Osnovne škole “Feješ Klara” ne postoje dileme o tome da li treba pomoći svakome ko se nađe u nevolji. Ipak, o humanitarnim vrednostima sada zna nešto više, jer pomno prati i deo je svake aktivnosti Zimske škole humanosti u Crvenom krstu Kikinda. Ona je istakla i svoje mišljenje o tome šta znači biti čovek.

“Važno je da pomognemo ljudima i da, ako neko nema hrane ili vodu, da mu pomognemo i da mu donesemo. Isto važi i ako neko nema odeću”, rekla je ona.

Sa njenim mišljenjem slažu se i ostali polaznici Zimske škole u Crvenom krstu. Uz to, saznali su i šta je to humanost, o kojoj govori David Kovač:

“Ja sam zapamtio da je humanost kada nekom pomažeš, a ne tražiš ništa zauzvrat. Da li smo mi kao ljudi humani, zavisi. Neko jeste, neko nije, sve je do karaktera”, veli on.

Budući da je Zimska škola humanosti organizovana je 11. put, poznato je i da ovakve aktivnosti, uz promociju ljudskih vrednosti, neretko motivišu decu da se više angažuju u Crvenom krstu.

“Ako je 21 polaznik, iz ranijih iskustava, povećava se dodatno broj, s obzirom na to da oni spadaju u podmladak. Dolaze i njihovi drugari iz osnovnih škola, prenose stečeno znanje i iskustvo koje su imali tokom Zimske školice. Očekujemo da će se povećati broj dece u podmlatku”, rekao je Bela Šamu, saradnik za podmladak i omladinu u Crvenom krstu Kikinda.

Pomoći starima, deci, onima koji nemaju i ugroženima predstavljaju osnovne ljudske vrednosti. Učenje o njima mnogo je zabavnije, kada se prožimaju kroz različite igre. Zato je Zimska škola kikindskog Crvenog krsta pravi način da se kvalitetno provedu poslednji dani raspusta.

Izvor: RTV