Nastavak realizacije EBRD  programa “Zeleni gradovi”

186

Novi Sad će od 2020.godine postati vlasnik autobusa koji će se pokretati na čisto gorivo. Ova investicija je nastavak realizacije EBRD  programa “Zeleni gradovi” koji kao glavni cilj ističe poboljšanje životne sredine.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad kupuje nove autobuse sa pogonom na prirodni gas, koji će biti u upotrebi od 2020. godine, a koji u poređenju sa standradnim dizel autobusima imaju značajno manju emisiju štetnih produkata sagorevanja, saopšteno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovo je prvi projekat u okviru programa Zelenih gradova za koji je potpisan ugovor o zajmu od 7 miliona evra. Realizacijom projekta zagarantovan je prosperitetna polju životne sredine u Novom Sadu, a upotreba ovih autobusa trebalo bi da smanji emitovanje štetnih gasova za čak 70%.

Kako navode iz Evropske Banke za obnovu i razvoj, ovi autobusi Novosađanima bi trebalo prvenstveno da poboljšaju kvalitet života a zatim da im pruže i kvalitetniji prevoz.

Sledeći korak grada je identifikacija i dijagnoza svih ekoloških rupa u Novom Sadu nakon čega će biti izrađen i predstavljen akcioni plan za projekat Zelenih gradova koji će pre svega postaviti prioritetna rešenja ekoloških problema na teritoriji grada.

Novi Sad je nakon Beograda drugi grad u Srbiji koji je u programu Zelenih gradova. Osim autobusa ovaj program donosi i saradnju na projektu poboljšanja energetske efikasnosti hale SPENS,  što će takođe doprineti boljoj ekološkoj slici Novog Sada.