Novosadski studenti inovatori kod ministra Popovića

129
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa studentima Fakulteta tehničkih nauka i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji su pobedili na međunarodnom takmičenju u inovativnoj primeni tehnologija u obrazovanju, Global Competition in Design for Future Education, u Pekingu.

Ministar je tom prilikom izjavio da Srbija veliku pažnju poklanja ovom području jer su obrazovne tehnologije presudne za razvoj kadrova za jačanje industrije.

“Inženjersko obrazovanje uz primenu najnovijih tehnologija ključni je resurs koji Srbija danas ima. Upravo zbog toga Vlada Republike Srbije je u poslednje tri godine intenzivirala napore u cilju podizanja svesti o značaju inovacija i u drugim resorima”, kazao je Popović.

Ministar je rekao da su napori uloženi u razvoj inovacionog ekosistema počeli da vraćaju uloženo i da su pobednici ovog takmičenja budući osnivači startap kompanija.

Popović je izrazio uverenje da će unapređivanje znanja iz različitih strukovnih oblasti omogućiti studentima da kroz realizaciju svojih inovativnih ideja direktno utiču na povećanje preduzetničkog duha kod mladih, kako bi pokretanjem sopstvenog biznisa doprineli jačanju privrednog sektora i društva u celini.

Za pobedničku ideju proglašen je egzoskelet u kombinaciji sa virtualnom realnosti. Takmičenje je organizovao Pedagoški univerzitet u Pekingu uz podršku kompanije Net Dragon, čiji je predsednik izjavio da su inovativnost i kreativnost najjači srpski aduti na putu razvoja privrede.