Stvaralaštvo četrdesetak umetnika u Sokolskom domu u Karlovcima

185

Prva likovna manifestacija u Sremskim Karlovcima u toku godine  je „Božićna izložba”, koja se tradicionalno otvara na Badnje veče.

Četvrtu godinu zaredom organizovalo ju je Likovno udruženje „Karlovačka crtačka škola” i ovog puta je, po rečima osnivača tog udruženja Slobodana Radina Patka, najuspešnija, kako po broju učesnika, tako i po kvalitetu izloženih radova.

Kako kaže Radin, u predvorju Sokolskog doma, koje je na Badnje veče bilo malo da primi sve posetioce koji su hteli da prisustvuju otvaranju, publika može do 27. januara da pogleda dela 39 stvaralaca. Među njima je 19 akademskih umetnika, četvoro od njih su magistri, dok jedan nosi doktorsku titulu – a pripala mu je čast i da bude selektor izložbe – a reč je Uglješi Coliću. Napominje da je šestoro učesnika izložbe iz Karlovaca, a da su ostali iz Novog Sada, Petrovaradina, Zrenjanina, Kikinde. S ponosom ističe da se među delima nalazi i crtež našeg umetnika Caneta Dojčilovića koji radi u Metropoliten muzeju u Americi.

Izložba se može pogledati do Svetog Save svakog radnog dana između 9 i 17 časova. Za učenike OŠ „23. oktobar” i Karlovačke gimnazije, pošto počne drugo polugodište od ponedeljka, Radin će organizovati i takozvano stručno vođenje kroz izložbu da bi im približio, kako sama dela, tako i njihove tvorce i tehnike kojima su se služili.

Održavanje izložbe pomogli su karlovačke opština, Koncept bar „NN” i Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve.