U subotičkom prihvatilištu mesta za dvadeset beskućnika

106
: Foto: Pola miliona dinara u budžetu za rad ustanove
Foto: Pola miliona dinara u budžetu za rad ustanove

 

Centar za socijalni rad procenjuje svaki slučaj i u prihvatilište upućuje osobe koje nemaju gde da borave, odnosno, nemaju čime da zagreju prostor u kojem borave.

Privremeno prihvatilište za smeštaj najugroženijih osoba sa područja Subotice otvara svoja vrata svake zime. Ove sezone počelo je s radom 3. januara, a trenutno je u njemu dvoje korisnika.

Prihvatilište je bilo spremno za otvaranje i ranije, ali kako na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo lica koja bi bila upućena u prihvatilište, a to su potvrđivali i izveštaji Crvenog krsta i „Karitasa“ sa terena, ono nije bilo otvoreno.Pred kraj godine nije bilo padavina, snega i ledenih kiša, a ni temperature, kako noćne tako i dnevne, nisu bile kao u prethodnim godinama kada je otvarano privremeno prihvatilište za smeštaj najugroženijih sugrađana. Za ovu namenu subotička lokalna samouprava je u buyetu za 2020. godinu opredelila 500.000 dinara.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Siniša Trajković, obišli su Prihvatilište za beskućnike u Gajevoj ulici broj 50.

Prihvatilište ostaje otvoreno da radi u narednim danima, sigurno do kraja januara, a da li će biti otvorno u kontinuitetu ili sa prekidima zavisiće od izveštaja sa terena i vremenskih prilika u gradu, potvrdio je Đukanović.

Kompletnu logističku podršku za prihvatilište – dvadesetak kreveta sa dušecima i čistom posteljinom, tri obroka dnevno iz programa Narodne kuhinje, tople napitke, garderobu i veš za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene obezbedila je Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici.