Etapna rekonstrukcija zgrade Gradskog muzeja u Bečeju

114

Imajući u vidu dotrajalost zgrade u kojoj je više od pola veka smešten Gradski muzej Bečej, ogromna su sredstva potrebna da bi se obavila preko potrebna rekonstrukcija. Valja naglasiti da je samo za izradu projektno-tehničke dokumentacije izdvojeno 2,3 miliona dinara.

To je tek prvi korak u sanaciji zgrade koju je tridesetih godina prošlog veka izgradila porodica industrijalca Gerbera za svoje potrebe. Dugo se čekalo da se uđe u tako veliki zahvat, međutim, kad je jesenas počeo da se obrušava plafon u velikoj izložbenoj sali, vrata su morala da se zatvore iz bezbednosnih razloga. To je razlog što je odlučeno da se počne s rekonstrukcijom etapno. Korak po korak, pa dokle se stigne.

– Krenulo se sa zamenom crepova i letava koje ga drže na prvom delu zgrade od ugla do ulaznog dela. Ukupno će se zameniti oko 10.000 crepova. Vrednost radova je nešto preko 1,6 miliona dinara, sredstva su obezbeđena iz lokalnog budžeta, a izvođač radova je firma „Arhitektura proing“ iz Petrovaradina. Radovi su počeli 26. decembra, a zbog aktuelnih praznika i ne baš povoljnih vremenskih uslova, očekuje se da posao bude završen do kraja ovog meseca – rekao nam je direktor Gradskog muzeja Bečej Akoš Tojzan.

U pripremi je javna nabavka za saniranje plafona u velikoj sali, koju će realizovati, takođe, lokalna samouprava. To je sve urgentno, a ostali radovi po projektno-tehničkoj dokumentaciji realizovaće se sredstvima na koja se računa učešćem na konkursima kod viših nivoa vlasti, dodao je Tozan.

Preostali deo muzejske zgrade je, počev od krova, preko zidova i stolarije, do podova, u daleko lošijem stanju od centralnog dela zgrade u kojem su locirane kancelarije kustosa i dve izložbene sale. Kad će na red doći taj deo, u kom su depoi muzejskih odeljenja, arheološkog, etnološkog, istorijskog i likovnog, u ovom trenutku se zaista ne zna. Kompletan pokretan muzeološki materijal je posebno ugrožen zbog neodgovarajućeg smeštaja. Sve su to razlozi što se od bečejskih muzealaca ne može tražiti da ispunjavaju osnovnu muzejsku delatnost, pošto nemaju potrebne uslove za rad i čuvanje materijala.