Fudbalska legenda Dušan Savić u emisiji “Lice Nacije”

226

Legendarni fudbaler Crvene Zvezde Dušan Dule Savić gostovao je u emisiji “Lice Nacije” urednika Marka Milutinovića.

Govoreći o nekim ranijim godinama Savić se sećao kako se nekada odlazeći na meč tj na derbi šetao do stadiona kroz park, kada su mu dobacivali Partizanovi navijači u šali, što je nezamislivo sada.

Ipak, kako kaže Savić, to je bilo drugo vreme, kada se poštovao fer plej, kada su navijači išli zajedno na derbi autobusima. Sada, kako kaže, nažalost nije tako.

“Najnormalnije je bilo čak da prođem pored južne tribine u Humskoj kao igrač pre derbija i da nemam nikakvih problema” , kazao je Savić.

Odgovarajući na pitanje urednika Marka Milutinovića, Savić je rekao da su problemi počeli tokom raspada SFRJ, odnosno čuvene utakmice između Dinama iz Zagreba i Crvene Zvezde.

Situacija je sada takva da se mladima lako manipuliše, navodi Savić,  dodajući da situacija sa sukobima navijača nije samo u Srbiji nego u mnogim svetskim zemljama.

“Bitno je te mlade vratiti u škole, fakultete, da prepoznaju prave vrednosti, da stadion nije mesto gde se lome stolice, već sport, užitak i međusobni respekt” , rekao je Savić.

Sankcije su dosta uticale na klubove, pošto se dešavalo da klubovi u manjim sredinama tada nisu imali novca ni za opremu, ni za put na utakmicu, rekao je Savić, dodajući da ekonomska stabilnost utiče na sve pa i na sport.

Urednik Marko Milutinović je konstatovao da je svetski fudbal jako napredovao, a da naš nije.

Dušan Savić smatra da smo mi nekad živeli u većoj državi, da su igrači ostajali do 28 godine, i to ne samo u Zvezdi i Partizanu što je bila naša prednost i to je jedan od razloga pada našeg fudbala.

Savić je ocenio kada je reprezentacija u pitanju da naši igrači ne igraju na nivou kao u svojim klubovima i da reprezntaciju doživljavaju kao neki odmor.

On je rekao da nije lako kad selektor ima 3,4 dana pripreme za utakmicu, dok smo mi tek nedavno izašli iz neke situacije da smo satanizovani kao zemlja što se prenosilo na igrače.

“Ali ima i do i igrača, mentalitet, da odigraju za repreznetaciju “radi reda”, ima i toga, provejava, ne tvrdim da jeste. Moraju biti na okupu duže, da igraju godinama zajedno, mi smo malo nestrpljivi kao nacija, to nam nedostaje, strpljenje”, kaže Savić.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji. Savić je rekao da često ide u južnu srpsku pokrajinu, da obilazi naš narod i da nam Amerikanci i Šiptari plasiraju lažne informacije o broju stanovnika, o samoj situaciji tamo, i da je siguran da će im se to vratiti. Veliki uticaj na situaciju na Kosovu ima i Vatikan, smatra Savić.

Čak, kako je naveo, siguran je da će Kosovo i Metohija biti ponovo deo Srbije pošto nam je ta teritorija oteta,a sve što je oteto bude i prokleto.

Na kraju emisije pušten je čuveni snimak gola Dušana Savića protiv Liverpula.

Savić je rekao da je Zvezda tada igrala kao Barselona, odnosno čuvenu “tika-taka”, odnosno fudbal od noge do noge i da je bila bolja od mnogih sadašnjih fudbalskih velikana.

Takođe podsetio je da je i Partizan tada pobedio Mančester što dokazuje da naša škola fudbala ima talenat i prednost da može da parira svakom klubu ako se pravilno sa mladima radi.

“Jedna mala civilizacija koja je dala Teslu, Milankovića, Đokovića, Andrića i mnoge druge znamenite ličnosti sigurno može biti veoma uspešna, kada su druge strane imamo zapad kojeg karakterišu kriminal, narko dileri pod patronatom EU i Vatikana” zaključio je Dušan Savić u emisiji “Lice Nacije”  urednika Marka Milutinovića.