Neiscrpna energija „Kreativne radionice Gospođinci“

117
Foto: Dnevnik

Udruženje „Kreativna radionica Gospođinci“, čiji članovi svakodnevno stvaraju ručne radove, postoji već skoro dve godine, a među 14 najaktivnijih članova su i muškarci, koji rado obavljaju svoj deo zaduženja, poput organizacija izložba i različitih manifestacija.

Predsednica udruženja Jelena Govorčinov kaže da rade na tome da privuku još članova, koji će zasigurno uživati koliko i sadašnji.

-Uživamo dok stvaramo i zaista nam ništa nije teško, a glavni cilj nam je da održimo živima stare zanate, kao što su vez, štrikanje i heklanje, time što ćemo podučiti mlađe generacije, tako da su nam ciljna grupa deca i omladina – kazala je Govorčinova i dodala da i stalne članice svakodnevno uče nešto novo, tako da nema mesta za dosadu.

Velikoj aktivnosti i neiscrpnoj energiji, koja rađa mnoštvo ideja, svedoče sami radovi, poput dekorativnih aranžmana, ukrasa za prostorije, a ponose se što od prirodnih materijala prave platnene vreće za kupovinu, platnene poklon vreće za flaše i zaštite za oklagije, a ne manjka ni peškira i krpa sa starinskim vezom, a planiraju da počnu da se bave i dekupažom.

Jedna od prvih članica udruženja Gordana Majoroš tvrdi da nema većeg zadovoljstva od toga kad svojim rukama nešto stvoriš.

-Često ne mogu da se odlučim šta više volim – heklanje, štrikanje ili vez, mada obožavam da pravim i dekorativne aranžmane – kaže Gordana, poručujući mlađim generacijama da nijedan lek ne smiruje kao što to čini ručni rad.

Kako kažu članovi udruženja, osnovni alat gospođinačke „Kreativne radionice“ su glava i ruke, tako što ruke realizuju sve što glava smisli.