Sve više talenata i manifestacija u Žablju

109

Osim pet kulturno-umetničkih društava, koja godinama već postoje u opštini, protekla godina iznedrila je nove talente, koji su građanima odmah prirasli za srce
Kad je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević posetila nedavno Žabalj, najpre je u Opštinskoj narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ imala priliku da pogleda izložbene postavke i da se uveri u kvalitet sadržaja koji nude korisnicima i da pogleda novu čitaonicu i dečje odeljenje literature. Potom se uputila u rekonstruisanu pozorišnu salu u okviru zgrade lokalne samouprave, nakon čega je razgovarala sa rukovodstvom opštine o realizovanim projektima i o planovima i ulaganjima u oblast kulture u narednoj godini.Sekretarka je istakla da je vidljiva uložena energija koja je usmerena na kreiranje kulturnih sadržaja i na rekonstrukcije objekata kao što su biblioteka i pozorišna sala.
“Uverila sam se da postoji bogat kulturni sadržaj, te smo razmenili ideje da ga dodatno upotpunimo mi iz Novog Sada sa sadržajem ustanova kulture koje su naši indirektni budžetski korisnici i to sa pozorišnim predstavama, izložbama, književnim večerima i koncertima” – rekla je Dragana Milošević i dodala da sekretarijat nema mnogo posla kada je u pitanju oživljavanje kulture u Žablju.
Osim pet kulturno-umetničkih društava, koja godinama već postoje u opštini, protekla godina iznedrila je nove talente, koji su građanima odmah prirasli za srce. Jedna od njih je Etno grupa „Vasilis“ iz Đurđeva, koja je održala svoj prvi koncert krajem godine, pred prepunim holom đurđevačke Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“. Vođeni ljubavlju prema muzici i nepresušnim entuzijazmom, članovi grupe imaju cilj da inspirišu one koji ih slušaju i da im pokažu lepotu izvorne muzike. Šetajući muzikom kroz Srbiju, dokazali su koliko je srpska tradicionalna muzika raznovrsna.
Predsednica Etno grupe „Vasilis“ Olivera Sapanjoš više je nego zadovoljna odzivom publike, koja rado i u velikom broju dolazi na njihove nastupe.
“Želimo da uvek iznova inspirišemo sugrađane, a naročito one mlađe, kako bi shvatili koliko je tradicionalna muzika lepa i osećajna i koliko je divno negovati i čuvati narodne običaje, kulturu i tradiciju” – kaže ova mlada psihološkinja.
Bave se obradama izvornih pesama na kreativan i savremen način. Osim toga, rado pevaju pesme nacionalnih manjina i tako neguju multikulturalnost opštine Žabalj. Na njihovim nastupima mogu se čuti razni žanrovi, od bećaraca do sevdalinki, od starogradskih pesama do savremenih kompozicija, a publiku vode kroz raznolike predele bogatog Balkana. Za kratko vreme, naišli su na odličnu reakciju publike, koja je pokazala da svesrdno prihvata sve što im „Vasilis“ pruža.

Tokom godine, u Žablju su, osim domaćina, nastupali i gosti, uvaženi u kulturnom društvu. Neki od njih su plesna trupa „Una saga Serbika“, koja je poznata po koreografijama koje spajaju tradicionalan i moderan ples, hor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, a svečanom otvaranju žabaljskog Doma kulture prisustvovao je i poznati glumac Radoš Bajić.
________________________________________
Ulaganja lokalne samouprave
Opština Žabalj u protekle dve godine uložila je oko 15 miliona dinara za rekonstukcije objekata kulture kao što su Dom kulture u Čurugu, Dom kulture, odnosno pozorišna sala u Žablju, kao i Svetosavski dom u Gospođincima. Osim toga, putem konkursa na godišnjem nivou dva miliona dinara opredeljena su za finansiranje udruženja građana koja se bave kulturom, a niz manifestacija sa kulturnim sadržajem imaju podršku lokalne samouprave.
________________________________________
Etno pevačica Danica Krstić, koja je 2018. predstavljala Srbiju na Evroviziji, održala je koncert nekoliko dana pred doček Nove godine u pozorišnoj sali u Žablju. Veče muzike Balkana, uz celovečernji nastup Danice Krstić i Balkan trio koncepta, besplatno za sve građane organizovala je Opštinska narodna biblioteka „Veljko Petrović”, uz podršku opštine.
-Drago mi je što sam imala priliku da se družim sa Žabaljcima i da zajedno uživamo uz tradicionalnu muziku sa podneblja Balkana. Pevali smo srpske pesme, makedonske, bosanske, crnogorske… Sve smo izmešali, kako bi bio zadovoljen ukus svih slušalaca i kako bi svako uživao u onome što voli da čuje – kazala je Danica.
Koncert Danice Krstić, kao i tradicionalan koncert kulturno-umetničkih društava iz opštine, koji će biti održan povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine, kao i još mnoge manifestacije, poput humanitarne Ulice otvorenog srca, koja će uslediti 13. januara, naročito utiču na obogaćivanje kulturnog programa tokom praznika.

Izvor: Dnevnik