Centralna proslava Dana Rusina u Šidu

105
ŠID – Rusini kojih u Srbiji živi oko 15.000, danas obeležavaju svoj Nacionalni praznik. Centralna proslava Dana Rusina svake godine se organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa, a ovogodišnja će biti održana u Šidu.

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. janura obeležava svoj Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ove prostore, odnosno u pustaru Veliki Krstur.

Tog dana, pre 269 godina, Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevskog državnog bačkog distrikta u Somboru, potpisao je ugovor o doseljavanju.

Centralna proslava u Šidu, održaće se u subotu 18. janura. Svečanost počinje sa Arhijerejskom liturgijom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u 17 sati. U 18 sati u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva Đura Kiš biće izloženi etno stolovi, a zatim će se otvoriti izložba slika iz likovnih kolonija i fotografija Ivone Torma Džamić u holu opštine Šid. Svečana akademija počinje u 20 satiu Kulturno-obrazovnom centru.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina iz Novog Sada, uz podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine. Pored centralne proslave u Šidu, praznik će biti obeležen i u Vrbasu, Kucuri, Subotici, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Novom Sadu i Beogradu.