Srpska Nova godina dočekana uz vatromet

127
Tanjug (Filip Krainčanić)
BEOGRAD, NOVI SAD – Koncertima na otvorenom, uz trubače i vatromete, srpska Nova godina slavila se noćas širom Srbije i Republike Srpske.

Kod Hrama Svetog Save u Beogradu održan je moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori, a u ponoć je nebo dan prestonicom obasjao blještavi vatromet.

U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavljena je na čak 50 lokacija sa više od 200 umetnika iz 10 zemalja.

Program proslave Nove godine po julijanskom kalendaru na KiM počeo je prvo za najmlađe, kada je u podne organizovana “Ulica otvorenog srca”.

Priredba za najmlađe bila je propraćena izložbom igračaka i različitih rekvizita za mališane i njihove roditelje.

Požarevljani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz Simfonijiski orkestar koji, uz klasične melodije, svira rok hitove i filmsku muziku.

Goste Vrnjačke Banje, koja je prošle godine imala rekordnih milion turističkih noćenja, zabavljaju Stefan Živojinović i Dragana Mirković, a u ponoć je prikazan vatromet.

Surdulica već 11 godina za svoje građane organizuje doček. U 22 sata počeli su da sviraju trubači, a od 23 pevao je Saša Matić.

Posle vatrometa u ponoć, organizovano veselje trajalo je do jedan sat.

Kragujevac je posle više godina imao organizovani doček srpske Nove godine, a pored lokalnih bendova nastupili su i Neverne bebe, prenosi RTS.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović naglašava da je za prvu rođenu bebu u novogodišnjoj noći lokalna samouprava obezbedila poklon čestitku u iznosu od 100.000 dinara.

Kruševljane je u finišu zabavljao Tropiko bend.

Osmeh na licu i radost dece video se i u Zvečanu, na trećoj po redu akademiji Udruženja roditelja “Podrži me”.

Tom udruženju koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, uručena je novčana pomoć iz Republike Srpske za gradnju Dnevnog centra za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

“Dosad smo utrošili 105.000 evra. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će njegov kabinet pomoći sa 51.000 evra”, kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Dodao je da je izvesno da će se centar otvoriti na Preobraženje, 19. avgusta.

Dolazak srpske Nove godine uz muzički program slavio se uz vatromet i nastupe muzičara u svim većim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Nova godina noćas je dočekana i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj.

U Banjaluci je održan koncert u porti Hrama Hrista Spasitelja, a nastupili su ansambl “Veselin Masleša”, Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa Iskon. Tačno u ponoć počela je molitva.

Tradicionalno dočekana srpska Nova godina na Zlatiboru

U zlatiborskom selu Jablanica tradicionalno je dočekana pravoslavna Nova godina paljenjem ostatka badnjaka, programom za decu i vatrometom, uz zvuke trube i užičkog kola.

Program je počeo oko 18 sati paljenjem ostataka badnjaka, da bi potom usledio program za decu, saopštila je Turistička organizacija Zlatibora.

Predstavom “Naša deca”, glumci pozorištanceta “Smajli” iz Užica zabavljali su najmlađe da bi ih do oduševljenja dovela pojava Božić Bate po završetku predstave. Mališanima su uručeni paketići, a najhrabriji su se publici predstavili recitacijom ili pesmama.

Oko 20 časova počeo je kulturno-umetnički program i za starije, kada je uz zvuke trube, užičkog kola i pesmu počelo slavlje.

Kao i svake godine posetioci su mogli da se ugreju čašicom kuvanog vina ili rakije, probaju domaće čajeve, kao i specijalitete od divljači – lovački gulaš i kuvani kupus.

Program je zatvoren Novogodišnjom lutrijom u kojoj su najsrećniji odneli kući nagrade, a priređen je i Novogodišnji vatromet.

Izvor: Tanjug