Dve decenije crkvenog hora “Sveti Roman Melod”

149
Više od 400 nastupa u zemlji i inostranstvu, učešća na brojnim takmičenjima i festivalima, te osvajanje nagrada, priznanja, povelja i plaketa, ono su što je crkveni hor “Sveti Roman Melod” uspeo da ostvari za 20 godina postojanja.
Crkveni hor “Sveti Roman Melod” počeo je s radom 1999. godine, pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg pod imenom “Sveti Jovan Zlatousti”, a od 2004. godine nosi ime koje ga i danas krasi. Hor pre svega neguje duhovnu muziku srpskih, ruskih, bugarskih i grčkih kompozitora, kao i kompozicije iz ranijih epoha, poput vizantijskih napeva i polifonih dela. Svetovna muzika, takođe čini sastavni deo njegovog repertoara, a osnovna delatnost hora je pojanje na nedeljnim i prazničnim liturgijama.

– Obeležiti 20 godina rada, nije malo. To je period tokom kojeg smo svi rasli, učili jedni od drugih, družili se, bilo je zaista svakakvih trenutaka, a mi pamtimo samo one lepe. Iza nas je preko 400 nastupa, mnogo takmičenja, učešća na festivalima, novogodišnjih koncerata i veoma smo ponosni zbog toga – kaže Dragana Nikolić, pod čijom dirigentskom palicom je hor dve decenije. – Članovi hora su većinom pevači amateri različitih profesija, koji redovno dolaze na probe hora, dva puta nedeljno, kao i na nedeljnu liturgiju. Veoma su posvećeni, budući da se bave različitim profesijama i da posle napornog dana i rada, nađu vremena i ljubavi za hor. Njima je to hobi u kojem uživaju, kojem se vrlo posvećuju i na tome sam im beskrajno zahvalna.

Upravo su muzika, pevanje i druženje bili glavni motiv Jovanke Svrkote, da se pridruži horu 2009. godine, još kao gimnazijalka. Kaže da se tada prvi put susrela s duhovnom muzikom i horskim pevanjem, koje joj je vremenom priraslo srcu.

Velika mi je čast što mogu da kažem da sam gotovo polovinu vremena trajanja hora njegov deo i mislim da je njegovo postojanje vrlo značajno za naš grad i kulturu, da takva vrsta tradicije opstaje i da se neguje, a treba i da nastavi da traje i u narednim godinama – ističe Svrkota.

Tradicionalnim humanitarnim novogodišnjim koncertom, crkveni hor “Sveti Roman Melod” nastoji da spoji muziku i humanost, pa su i na sinoćnjem koncertu izveli program delom duhovnih i delom svetovnih kompozicija, a gost večeri po prvi put je bio muški hor Karlovačke Bogoslovije “Sveti Arsenije Sremac”. Sav prihod od koncerta, hor je namenio našoj sugrađanki Lenki Vidakov, dvogodišnjoj devojčici kojoj je po rođenju operisano više srčanih mana, dok su se kao posledica postoperativnog toka javila i neurološka oštećenja.

Lenka danas ima poteškoća u disanju i ishrani, roditeljima je potrebna pomoć za njenu svakodnevnu negu, zbog čega smo odlučili da upravo njoj namenimo sva sredstva od koncerta i nadam se da smo prikupili dovoljno novca da roditeljima stvarno možemo i pomoći – objašnjava  Nikolić.

Osim novogodišnjeg koncerta, crkveni hor pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg tokom godine realizuje i niz projekata, poput Spasovdanskih svečanosti i Festivala duhovne muzike. Za dve decenije rada ostvarili su značajne uspehe, osvojili nagrade na takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu, a iza sebe imaju i CD pod nazivom “Slavopoj”.