U martu počinje gradnja brze pruge od Novog Sada ka Subotici

89

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je s predsednikom kineske kompanije „Čajna rejlvej internešenel kompani” (CRIC) Jan Žongminom o realizaciji projekta modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte, u prisustvu ambasadorke NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Zorana Mihajlović je istakla da je vrednost infrastrukturnih projekata s NR Kinom 15 milijardi evra, i dodala da je Srbija ponosna na odnose dveju država, ali i dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

– Projekat modernizacije brze pruge Beograd–Budimpešta je veoma značajan za Srbiju, ne samo zato što je najveći projekat u Srbiji i jugoistočnoj Evropi već zbog toga što smo time postali deo globalne inicijative „Pojas i put”, na šta smo posebno ponosni jer to govori o odnosima Srbije i NR Kine – kazala je Zorana Mihajlović, naglasivši od kolike važnosti je poseta predsednika kineskih železnica, s kim je dogovoren i početak radova na trećoj deonici brze pruge, od Novog Sada do granice s Mađarskom. – Tim projektom vraćamo Srbiju na poziciju tranzitne zemlje kroz koju prolazi prva brza pruga, što nikada nismo imali. U martu ove godine ćemo imati završena 34 kilometra levog koloseka na pruzi Beograd – Stara Pazova, do oktobra će biti gotov i desni kolosek, to je važno za Beograd i „Beovoz”. U jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, do kojeg ćemo iz Beograda stizati za 25 minuta, a u martu ove godine započećemo radove i na trećoj deonici, od Novog Sada do granice s Mađarskom.