Prozori s pogledom na svet u staropazovačkoj gimnaziji

105

STARA PAZOVA: Vredne ruke triju učenica Gimnazije „Branko Radičević” iz Stare Pazove nisu mirovale ni tokom zimskog raspusta, te su oplemenile školski prostor oslikavši budući kabinet filozofije u okviru projekta „Šta nam teško”, koji se sprovodi u celoj Srbiji pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.
Zahvaljujući Milici Kovačević, Lenki Blešić i Marti Marjanović iz III-b, izabrana učionica dobila je takozvane prozore s pogledom na morsku pučinu, Ajfelov toranj, nebo, šumu, biblioteku sa najznačajnijim naslovima iz oblasti nauke mudrosti, pa i na nebeska tela.
Time su pokazale ne samo talente, kreativnost, nesebičnost i estetske kompetencije već i omladinski aktivizam, kaže razredni starešina i predmetni profesor Ljudmila Rakočević. Dobijena sredstva same su opredelile za kompletan likovni materijal, ali i za klupu ispred kabineta, koja bi uskoro trebalo da stigne.
Konkurs za finansiranje i podršku ideja mladih od 15 do 30 godina pod nazivom „Šta nam teško” do kraja 2019. podržao je 135 omladinskih volonterskih akcija širom Srbije u iznosu od ukupno 6,5 miliona dinara, a sproveli su ga Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine, CeGraD-om iz Obrenovca i Narodnim parlamentom iz Leskovca. Prevashodni cilj projekta je da mladi širom Srbije prepoznaju potrebe i probleme svoje lokalne zajednice i vršnjaka, te da inovativnim i maštovitim rešenjima, uz finansijsku podršku programa „Mladi su zakon”, urade nešto konkretno za sugrađane.