U nedelju Mitrovčani plivaju za Časni krst

128
Foto: Dnevnik.rs

Na obali reke Save u Sremskoj Mitrovici, kod Hrama Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, u nedelju 19. januara, održaće se, po 21. put, tradicionalno proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Krst časni.

Lane je učestvovalo više od sto plivača i sedam plivačica, a svake godine bude i po nekoliko hiljada posmatrača.

Na obali reke Save, u Hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana – Male crkve, biće održana Sveta Liturgija u 9,00 časova, zatim oko 11 časova ispred Hrama osveštenje vode, prigodni program i nakon toga blagosiljanje plivača koji će kroz špalir školske dece u svečano obučenim stiharima, predstavnika Vojske, Policije Republike Srbije i okupljenog naroda, sa litijama sići do reke i oko 12 časova zaplivati do Krsta.

Ova svetkovina u Sremskoj Mitrovici, jednoj od kolevki hrišćanstva, otvorena je za plivače iz svih mesta i krajeva, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i druge razlikosti, svi su dobro došli i uglavnom se odazivaju i dolaze iz raznih mesta Vojvodine, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske pa čak i pripadnici našeg naroda iz dijaspore, a ove godine iz Moskve u Sremsku Mitrovicu dolazi i predstavnik bratskog Ruskog naroda da pliva za Krst časni.

Družina “Sveti Dimitrije” i Srpska pravoslavna Crkvena opština sremsko-mitrovačka pri hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Vladike Eparhije sremske Gospodina Vasilija, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sremske Mitrovice i ove godine organizuje na religiozno-narodni način proslavu Bogojavljenja, jednog od najstarijeg i najvećeg hrišćanskog praznika.

Po završetku plivanja biće proglašen i nagrađen pobednik u plivanju za Krst časni i biće dodeljena priznanja i svim ostalim učesnicima-plivačima i dobrotvorima.