Dečiji naučni kamp u Kikindi o zagađenosti vode

99

Problem zagađenosti vode u Kikindi centralna je tema Dečijeg naučnog kampa u tom gradu. Kako se ova višedecenijska muka može rešiti, pokušali su da odgonetnu učenici šestih i sedmih razreda.

Svoja otkrića predstaviće sutra, kada je i poslednji dan kampa.

Vodu iz kikindske česme uglavnom većina dece ne pije od rođenja. Zagađenost vode je problem o kojem do sada nisu često razmišljali, niti tražili potencijalno rešenje.

Ipak, nauka im je dala određene odgovore, koje sada još testiraju i ispituju.

Dečiji naučni kamp organizovao je beogradski Centar za promociju nauke. U pitanju je deo evropskog projekta pod nazivom „Sistem 20 20“, a domaćin u Kikindi je Centar za stručno usavršavanje.

“To je istraživački projekat u okviru Horizont programa, koji pokušava da nađe način i preporuke kako neformalno obrazovanje, odnosno metode koje se koriste u neformalnom obrazovanju mogu da se iskoriste u formalnom”, kazala je dr Tanja Adnađević, Centar za promocije nauke u Beogradu.

“To je i nama cilj, da deci pomognemo da izađu iz okrilja učionica i da pokažemo da nauka nije bauk. Želja nam je da pokažemo da su to sve pojave koje su normalne u životu, a mi ih malo shvatamo na drugačiji način”, saopštio je Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje Kikinda.

Kroz različite naučne oblasti, a pre svega kroz praktičan rad i eksperimente, svako učenje postaje zabavnije i svrsishodnije. Zato 21 polaznik ovog kampa ima priliku da se upozna sa naučnim i inženjerskim profesijama i potencijalno izabere neko buduće zanimanje.

Izvor: Radio-Televizija Vojvodine