Gašenje kafilerije u Somboru opet odloženo

142
Foto: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs

Dok se ostatak Srbije bavi urbanim zagađenjem vazduha, izdižući ovaj problem do alarmantnog nivoa, Somborci ne prestaju da muku muče sa smradom koji se širi iz ovdašnje Veterinarske ustanove „Proteinka“, takozvane kafilerije.

Naime, mada je još pre dva meseca, prilikom posete Somboru i okolini, nadležni republički ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obećao konačno gašenje kafilerije do 15. januara, do toga ipak nije došlo, uz obrazloženje dato jednoj od prestoničkih televizija da se, ovaj put, mora sačekati donošenje državne Strategije upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla.

Kako je tada najavio resorni ministar, prerada životinjskih ostataka iz somborske kafilerije trebala je da se do sredine januara, uz preuzimanje dela radnika, u potpunosti preseli u pogone „Energozelene“ u Inđiji, dok bi „Proteinka“ na sebe preuzela ulogu regionalne transfer stanice. Ovakav razvoj situacije bi konačno oslobodio žitelje Sombora nesnosnog smrada iz kafilerijskih pogona koji je najviše problema zadavao stanovnicima najurbanijeg dela grada, Nove Selenče, zbog kojeg su svojevremeno organizovani i protesti pred kapijama „Proteinke“. Odlukom Međunarodne arbitraže u Vašingtonu ove jeseni, višegodišnji spor države Srbije i „Enegrozelene“, fabrike u Inđiji čiji su vlasnici iz Belgije, završen je na štetu republičkog buyeta, pa su srpski poreski obveznici pored cele investicije u najmodernije postrojenje za preradu animalnog otpada, kapaciteta od 150.000 tona godišnje, investitoru iz Belgije nadoknadili i izgubljenu dobit uz pripadajući kamatu sa preko 20 miliona evra.

Nakon ove presude arbitraže Svetske banke, država Srbija je postala i vlasnik „Energozelene“, čime se otvorio put za pokretanje prerade otpada životinjskog porekla u Inđiji u skladu sa najvišim sigurnosnim i ekološkim standardima, što bi trebalo da rastereti jedine dve srpske kafilerije u državnom vlasništvu – u Somboru i Ćupriji.