HKC “Bunjevačko kolo” obeležava pola veka postojanja

148
Izvor: Subotica
Izvor: Subotica

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ obeležava pet decenija postojanja. Organizujući brojne manifestacije i sekcije „Bunjevačko kolo“ je svih ovih godina istrajni pregalac u očuvanju kulture i tradicije.

Veliko prelo, Prelo sićanja, Noć muzeja, godišnji koncerti samo su neki od događaja koji se već godinama upisuju u kalendar našeg grada.

“Bunjevačko kolo“ jeste udruženje ali je po svojoj dugovečnosti kulturna institucija grada, a danas smo najviše poznati po očuvanju naše kulture i tradicije. Ponosni smo na to što smo, i pred svih izazova proteklih 50 godina, sačuvali naše društvo i održavanjem manifestacija uvek imali za cilj da sačuvamo našu kulturu – istakao je Lazar Cvijin, predsednik HKC „Bunjevačko kolo“.

Povogom pola veka postojanja, 18. januara, u protorijama „Bunjevačkog kola“ održaće se tribina „Kako je nastalo Bunjevačko kolo“.

“Bunjevačko kolo“ je osnovano 18. januara 1970. godine u Velikoj većnici Gradske kuće a tada je brojilo 354 člana – podseća Željka Vukov. – Na tribini će govoriti učesnici osnivačke skupštine Naco Zelić, Grgo Bačlija, Bela Ivković i Ružica Šimić, a biće prikazani stari snimci i dva filma Zvonimira Sudarevića. U kulturnom delu programa učestvovaće i književno teatarski kružook sa poetskim prikazom „Avaške godine“ po istoimenom delu Milovana Mikovića, kao i pevačka grupa „Prelje“. Ovo je prva tribina koja će se održavati tokom ove jubilarne godine.

Jedna od najpoznatijih manifestacija je Veliko prelo, koje će se održati 25. januara.