Treći dečiji sajam održan u Sokolskom domu

103
Foto: Dnevnik.rs

Treći dečiji sajam okupio je mališane koji su tri dana u Sokolskom domu živali u lutkarskoj radionici, predstavi i društvenim igrama.

Prva aktivnost – lutkarska radionica – održana je u subotu, kada su deca uz pomoć Slavice Bogdanović, koja je vodila radionicu, pravili lutke za pozorišne predstave. Mališani su lutke, koje su sami izabrali, pravili od sunđera, dok je specijalni gost bio lutkar i reditelj iz Zrenjanina Jovan Caran Denis. Kako je navela Slavica Bogdanović, on je deci pomagao u izradi lutaka, da bi nakon toga odigrao dve lutkarske predstave, čime su deca imala priliku da vide kako njihovi radovi izgledaju i na sceni.

Nedelja je bila predodređena za društvenu igru „Bez straha do šaha”, a organizatori su obezbedili deset šahovskih tabli na kojima su tu igru igrala, ali i učila, radoznala deca.

– Mališani su bili potpuno neupućeni u šah, međutim, vrlo brzo su savladali pravila: konj jede seno, ali ga ne zanima brod koji može da potopi top, dok lovca jedino zanima soko… dakle, radi se o kombinaciji šahovskih figura i sličica koje se koriste u društvenim igrama – objasnio je idejni tvorac tih programa Radmilo Mulić, i dodao da je ovogodišnji Dečji sajam najbogatiji baš u vreme raspusta, kad deca imaju više slobodnog vremena. – Počeli smo u oktobru, programom „Uhvati zvezdu”, kad smo uz pomoć astronoma i pravih teleskopa gledali nebo.

Treća aktivnost bila je mnogima i omiljena jer se radilo o lutkarskoj predstavi „Tri praseta” u kojoj su učestovali Jelena Bursać, Dušan Đuričin, Veljko Jovanović, Dragiša Babin, Vera Vujanov i drugi.

Dečiji sajam, u organizaciji Udruženja „Slovo”, Sokolskog kulturnog centra i knjižare „Mala velika knjiga” podržala je Gradska uprava za kulturu.

Izvor: Dnevnik.rs