U Klubu penzionera u Futogu žene čuvaju tradiciju starih zanata

116
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

U okviru Kluba penzionera „Kozara” u Futogu postoji Udruženje žena „Kreativni studio”, koje čini grupa nadarenih i talentovanih umetnica, okupljenih s ciljem da zajedno promovišu stare zanate, pokažu da oni nisu nimalo dosadni, naprotiv, da mogu biti vrlo zanimljivi i interesantni.

Stoga već deceniju vredno rade, a svojim rukotvorinama, u čiju lepotu smo se i sami uverili, potvrđuju tu činjenicu.Krenule smo od slikanja, da bismo kasnije prešle na štrikanje, vezenje i heklanje pa nam je i tkanje postalo sastavni deo izazova, kaže za naš list predsednica „Kreativnog studija” Ljupka Ilišević.

Kako dodaje, trenutno se njih deset druži i radi, a svoje radove prezentuju gde god im se ukaže prilika.Učestvovale smo na raznim sajmovima, našoj tradicionalnoj „Futoškoj kupusijadi”, kao i u Bečeju, Bačkom Petrovcu, Kisaču, zatim u Bačkoj Palanci, Čereviću i komšijskom Begeču. U Kulturnom centru „Mladost” u Futogu pravimo godišnju izložbu, veli naša sagovornica.

Prostorija u kojoj se čarolija dešava osmišljena je da improvizuje malu tkačku radionicu jer sadrži šest razboja, uz ostali potreban materijal i alat. Prošle godine su tri žene počele da tkaju i uspešno su savladale i taj stari zanat, stoga su sada i ostale članice najviše zainteresovane da to uče jer su ostalo u suštini savladale.

Imamo razne staze, dekupaž na staklu, džempere, jakne, a radili smo oslikavanje na svili i marame na svili, necovanje, pletenje prstima, isprobavale smo i tehniku s voskom i peglom, tako da, sve što postoji, može se reći da smo isprobale, priča naša sagovornica.

U suštini, kako dodaje, rade ro iz ljubavi jer zarade od starih zanata teško da ima.

Slabo se šta proda tokom tih raznih poseta. Imamo stalnu postavku ovde u Klubu „Kozara”, koje je u sklopu Gerontološkog centra, te tokom oktobra, kada se realizuje manifestacija „Sunčana jesen života”, to budu lepa druženja, navodi Ljupka Ilišević.

Kako nam je rekla Gospava Despot, relativno mlada članica Udruženja, ona najviše voli da štrika pa je napravila svega, od čarapa i prekrivača do nekih sitnica. Najmlađa članica Evica Stojić kaže da se letos priključila ženama i počela da uči tkanje, a za sada joj odlično ide.

Nije mnogo teško, uz druženje i savet, ali i želju da savladam taj stari zanat, sve jednostavno teče, kaže Evica, dodajući da joj je izuzetno drago što ju je Ljupka pozvala da im se pridruži jer se oseća kao da je oduvek tu, već čitavu deceniju.