Mirović na obeležavanju Nacinalnog praznika Rusina u Šidu

104

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je  u Šidu svečanoj akademiji povodom 17. januara – Nacionalnog praznika Rusina.

 

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na početak naseljavanja Rusina na teritoriji današnje AP Vojvodine, a ovaj dan, na predlog Pokrajinske vlade, a odlukom Skupštine Vojvodine, 2018. godine postao je i datum od pokrajinskog značaja, rekao je Mirović.

“U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime čestitam vam praznik, koji je ujedno i praznik svih nas. Očuvanje i poboljšavanje uslova za rusinsku, kao i za druge nacionalne manjine, smatramo jednim od svojih najvažnijih zadataka kao bismo našu Vojvodinu i našu Srbiju učinili bogatijom, uspešnijom i lepšom“, naglasio je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada.


Mirović je dodao da je zajednica kojoj svi pripadamo Rusinima uzvratila stvaranjem uslova da u svim segmentima sačuvaju i razvijaju svoj identitet.

To podrazumeva obrazovanje na svim nivoima, od predškolskog do fakultetskog, informisanje na rusinskom jeziku – tradicionalni nedeljnik „Ruske slovo“ i druga izdanja istoimene izdavačke kuće, Redakciju na rusinskom jeziku u okviru Radio-televizije Vojvodine, kao i podršku Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina.


“Rusini u AP Vojvodini kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama iskazuju svoju osobenost i različitost, i mi smo im na tome zahvalni, jer na taj način negujemo naš identitet”, kazao je predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač.