Spomen na Lenku i Lazu

144

U ponedeljak, 20. januara od 12 časova u velikoj sali Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće predstavljena izložbena postavka i književni program “Spomen na Lenku i Lazu – likovne i pesničke inspiracije”.
Program je osmišljen povodom značajnih jubileja: 150. godišnjice od rođenja Jelene Lenke Dunđerski (1869–1895–2019) i 110. godišnjice od prvog objavljivanja najlepše pesme srpske ljubavne lirike, “Santa Maria Della Salute” Laze Kostića.

Kroz književno-likovni program promoviše se i pesnička nagrada “Lenkin prsten”, koja se dodeljuje već četrnaest godina u Srbobranu kao i legat Verice Milošević koja je svoje kolaže “Lenka” podarila opštini Srbobran.

Ovi programi priređeni su u Novom Sadu, Vrbasu, Čelarevu, Kumanu (kod Novog Bečeja), Bečeju, Subotici i Srbobranu, a nakon Zrenjanina, slede i programi u Kulpinu i Beogradu.

Učesnici književnog dela programa su pesnici: Matija Bećković, Pero Zubac, Blagoje Baković, Miroslav Aleksić, Jelena Stojsavljević, Gordana Đilas, Rajica Dragićević, Raša Perić, Goran Blagojević, Ivan Negrišorac, Dragica Stojanović i Dušan Pop-Đurđev. Pored njih u programima učestvuju i glumci-recitatori: Željka Jelić, Teodora Kušić, Ivana Žigon, Verica Milošević i Miodrag Petrović. Pamela Kiš Ignjatov, sopran i Aleksandra Rakić, klavir izvele su dve Lenkine pesme iz narodne opere “Lenka” kompozitora Miroslava Štatkića na libreto Pere Zubca, na programu u Srbobranu.

Autori likovnih radova zastupljeni u izložbi su: Stevan Todorović, Marko Murat, Uroš Predić, Milić od Mačve, Sava, Dragan i Milan Stojkov, Vera Zarić, Milan Jovanović Jofke, Momo Kapor, Olja Ivanjicki, Verica Milošević kao i vajari Stevan Filipović iIgor Šeter.

Svi realizovani programi naišli su na veliko interesovanje publike i pohvale stručne kritike, tako da je moguće nastaviti njihovu prezentaciju u mnogim sredinama i tokom 2020. godine.

Projekat je podržao Carlsberg Srbija, odnosno Carlsberg i Dunđerski Fondacija, Opština Srbobran i Udruženje građana – Klub Kulpinčana. Autor i priređivač ovog projekta i moderator programa je Hadži-Zoran Lazin.