U Sremskoj Kamenici do Časnog krsta prvi doplivao Nemanja Blagojević

110
Foto: novisad.rs

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, na obali reke Dunav u Sremskoj Kamenici sedmi put zaredom održano je plivanje za Časni Bogojavljenski krst.

Nakon liturgije održane u Hramu rođenja presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava, nadomak stadiona „Fruškogorac“, a zatim su ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Srđan Kružević i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin položili osveštani ledeni krst u reku.

Veliko je zadovoljstvo prisustvovati događaju koji je i ove godine ujedinio važne institucije i organizacije našeg društva kako bi ova manifestacija bila što uspešnije realizovana. Takođe, ovde se danas okupio i veliki broj građana što pokazuje da naš narod voli i poštuje svoje običaje i tradiciju i da je dostojan svojih predaka. Želim da čestitam svima koji su danas dobrovoljno, iz ličnog osećanja potrebe i želje ušli u hladnu reku, svako od njih je pobednik, izjavio je Srđan Kružević.

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina svi oni koji su danas skočili u Dunav nisu plivali samo da bi pokazali koliko su snažni i hrabri, već su to učinili iz ljubavi prema svom narodu, zemlji i veri.

Oni su plivali za svoju braću koja se nalaze u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, u Sloveniji, Makedoniji, u Crnoj Gori. Dokle god je ovakvih momaka i devojaka, ovog naroda i naše države, Srbi nigde neće biti sami i ostavljeni, naglasio je Vulin.

Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom. Ove godine za Bogojavljenski krst, plivalo je preko 100 učesnika, od toga četiri žene. Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao dvadesetdvogodišnji Nemanja Blagojević iz Kruševca, koji u Sremskoj Kamenici pohađa Centar za osnovnu policijsku obuku i trenira vaterpolo.

On je istakao da mu plivanje za Časni krst predstavlja veliko zadovoljstvo i da je to činio i prethodnih godina.

Događaj je održan u organizaciji Mesne zajednice Sremska Kamenica i Srpske pravoslavne crkve, a realizaciju događaja pomogli su Odred Žandarmerije Novog Sada, Rečna flotila Novog Sada, javno- komunalna preduzeća „Gradsko zelenilo“ i „Gradska čistoća“, Hitna pomoć, „Dečije selo“, FK „Fruškogorac“, JP SPC „Vojvodina“, KUD „Vila“ i restoran „Fruškogorski salaš“.

Izvor: Dnevnik. rs