Predsednik Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

83

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka.

 

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što se njegov veoma intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom nastavioi početkom 2020. godine. On je takođe rekao da mu je učešće na svečanom otvaranju gasovoda “Turski tok” u Istanbulu dalo priliku da sa ruskim predsednikom razgovara o različitim globalnim kretanjima, koja imaju uticaj na svetsku ekonomiju i energetsku bezbednost, ali da je uveren da će srpska privreda i domaćinstva imati sigurno snabdevanje gasom.

 

Predsednik Vučić je rekao da je posebno počastvovan što će i ove godine da učestvuje na velikoj proslavi 75-godišnjice Dana pobede 9. maja u Moskvi i ponovo podseti na zajedničku privrženost bratskih naroda Srbije i Rusije slavnoj slobodarskoj tradiciji. Osim toga, već za tri dana predsednici obeju zemalja će zajedno učestvovati na Petom svetskom forumu o Holokaustu u Memorijalnom centru “Jad Vašem” u Izraelu.

 

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će i sa novim ruskim premijerom Mišustinom imati plodotvornu saradnju, zasnovanu na razumevanju i poverenju, kakvu je imao sa dosadašnjim premijerom Medvedevom.

 

Ambasador Bocan-Harčenko je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika. Tom posetom se nastavlja intenzivan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je karakterisao godinu za nama. Dvojica sagovornika su se saglasili da je takav dijalog na visokom nivou izraz obostrane želje za svestrani napredak bilateralne saradnje.

 

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su konstatovali da se realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro sprovodi i u isto vreme razgovarali o konkretnim predlozima za bližu saradnju u kulturnoj i humanitarnoj oblasti, kao i na nivou građanskog društva.

 

Osim o bilateralnim odnosima, dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji,između ostalog na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini.