Zimska škola ribolova u Kanjiži uči decu da čuvaju prirodu

142

Zimska škola ribolova za decu 20. put je organizovana u Kanjiži pod stručnim vođstvom iskusnog ribolovca i ljubitelja Tise Čabe Šarnjaija iz Kanjiže.

 

Do sada je ovaj vid obuke ribolovačkog podmlatka priređivan tokom letnjeg raspusta, a ovog zimskog raspusta usled povoljnijih vremenskih prilika na okupu su bila deca koja su imala priliku da se upute u tajne ribolova i u zimskim uslovima.

Pored teoretskih predavanja o ribolovu i zaštiti životne sredine, članovi ribolovačkog podmlatka su učili da pecaju na reci. Deca su pecala smuđeve, štuke i maniće, vrste ribe koje se mogu pecati i u zimskom periodu. Organizator škole ribolova Čaba Šarnjai zadovoljan je što je grupu dečaka zainteresovao da vreme u dane školskog raspusta umesto kraj računara, televizora ili mobilnih telefona provode u prirodi, bez obzira na ulov, jer ono što je upecano se vraćalo u reku.

Članovi ribolovačkog podmlatka su na obali Tise na Šlajzu, uzvodno od šetališne staze „Tiski cvet” kod Kanjiže, zatekli prilično ružnu sliku sa dosta plastičnih kesa, flaša i druge ambalaže i smeća koje su iza sebe ostavili odrasli pecaroši. Jedan od segmenata škole ribolova je upoznavanje sa prirodom i njenim čuvanjem, pa je najavljeno da će se sutra u 10 sati održati radna akcija skupljanja smeća i uređenja ovog dela obale Tise.