AP Vojvodina i Mađarska počinju saradnju u oblasti zdravstva

85

Pokrajinska vlada i Ministarstvo ljudskih resursa Mađarske danas su u Segedinu potpisali Protokol o saradnji u oblasti zdravstva. Republike Srbija i Mađarska već su ozvaničile svoju saradnju, a sada se tome priključila i Autonomna pokrajina Vojvodina.

Nakon intenzivnih sastanaka predstavnici dve zemlje formalno su potvrdili buduću saradnju u realizaciji i rešavanju obostranih izazova u lečenju onkoloških bolesti, hirurških procedura, kardiovaskularnih oboljenja, razmeni isustava u oblasti doniranja i transplantacije organa, kao i retkih bolesti.

Protokol je u ime Pokrajinske vlade potpisao pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i naglasio da ovaj dokument predviđa i razmenu najbolje prakse i informacija u vezi sa zakonodavstvom, strategijama, programima, planovima nacionalnih i regionalnih vlasti u oblasti unapređivanja primarne nege, a poseban aspekt buduće saradnje biće međusobna razmena iskustava doktora i specijalista Mađarske i AP Vojvodine.

Podršku potpisivanju protokola, svojim prisustvom dao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, za koga je prilikom potisivanja naglašeno da je dao i veliki doprinos unapređenju odnosa AP Vojvodine i Mađarske, kao i zbližavanju dva naroda. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici više zdravstvenih i naučnih institucija obe strane, na čelu sa rektorima univerziteta u Novom Sadu i Segedinu.