“Ledena tišina” – sećanje na žrtve Novosadske racije u KCNS

112

Povodom obeležavanja jednog od najtragičnijih događaja u istoriji grada – Novosadske racije, Kulturni centar Novog Sada će prirediti niz događaja u okviru programa “Ledena tišina”.

Izložba “Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije” biće otvorena sutra u 12 časova u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novi Sad, Katolička porta 5. Na otvaranju će govoriti istoričar i direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev, a postavka se može pogledati do ponedeljka, 27. januara. Istog dana, u 18 časova u Likovnom salonu KCNS-a, biće otvorena izložba “Sećanje na Jelenu Kon”, posvećena velikoj dobrotvorki i osnivaču najznačajnijeg ekumenskog humanitarnog udruženja u Novom Sadu “Kora hleba i Dečje obdanište”. Na otvaranju će govoriti Gordana Stojaković, Gordana Todorić i Biljana Egeljić, a izložba će biti otvorena do ponedeljka, 27. januara. U Velikoj sali KCNS-a sutra od 20 časova Novosađani će moći da pogledaju film “Kad svane dan”.

Pomen žrtvama Novosadske racije biće održan u četvrtak, 23. januara, od 12 časova na Keju žrtava racije kod spomenika “Porodica”. Pre toga, u 10 časova, biće otkrivena info-tabla posvećena stradanju Novosađana u Miletićevoj ulici tokom trajanja zločinačke Novosadske racije. Istog dana od 15 sati u klubu “Tribina mladih” će se održati Međunarodna konferencija “Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?”. U četvrtak od 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novi Sad biće prikazan i film “Šaulov sin”.

U petak, 24. januara, završava se program “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije”. U 12 časova biće otkrivena info-tabla posvećena Jelni Kon u Ulici Sonje Marinković 1. Jelena Kon je bila dobrotvorka i društvena radnica koja je život posvetila dobrobiti dece, a ostaće upamćena i kao osnivač najznačajnijeg ekumenskog humanitarnog udruženja u Novom Sadu “Kora hleba i Dečje obdanište”. Istog dana biće prikazan i film “Zaveštanje”, od 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novi Sad, Katolička porta 5.