Predsednik Vučić u Davosu sa evropskim liderima o ekonomskom rastu

99

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u Davosu na radnom ručku na temu “Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu”, u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

O toj temi diskutovaće i premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Poljske Anžej Duda, predsednik Evropskog parlamenta David Maria Sasoli, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, a moderator će biti novinarka Juronjuza (Euronews) Izabela Kumar.

Predsednik Srbije je prethodno, pored bilateralnih susreta, učestvovao na panelu “Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana”.

Najavio je ranije da će na oba skupa govoriti o tome kako vidi budućnost, o “malom Šengenu”, ekonomskoj saradnji i drugim pitanjima.

Predsednik Vučić će danas, takođe, prisustvovati i obraćanju predsednika SAD Donalda Trampa učesnicima Foruma, dok je na marginama skupa planiran njegov susret sa Robertom O Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

Inače, glavne teme ovogodišnjeg skupa su klimatske promene i akcije, a jedna od najvažnijih sesija je “Sprečavanje klimatske apokalipse”.

Na skupu koji će trajati do 24. januara učestvovaće neke od najvećih svetskih kompanija, a organizatori Foruma će od svih zatražiti da se obavežu na dostizanje neto-nulte emisije ugljenika do 2050. godine ili ranije.

Predsednik Vučić je sinoć rekao da je za Srbiju veoma važno da bude u Davosu.

“Važno je da budemo dobro predstavljeni”, rekao je predsednik i podsetio da je ovo šesta godina da se naša zemlja predstavlja na najevećem ekonomskom forumu u svetu.

Vučić je naveo i da je to veoma značajno za poboljšanje pozicije Srbije, uz razgovore sa privrednicima, koje je pozvao da investiraju u našu zemlju.

“Sada imamo priliku da govorimo o investicionom ambijentu i da pozovemo ljude da nastave da investiraju u Srbiji”, rekao je predsednik Vučić.