Svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice

104

Značajan broj žena u Srbiji suočava se s karcinomom grlića materice i procenjuje se da gotovo na svaka 24 sata jedna žena u Srbiji umre od posledica ove bolesti.

Godišnje u Srbiji oboli između 1.300 i 1.500 žena od ove bolesti koja zahvaljujući savremenim metodama rane diijagnostike može da se spreči ili vrlo rano otkrije, na samom početku bolesti, kaže za “Dnevnik” Predsednik Udruženja ginekologa onkologa Srbije i lekar Instituta za onkologiju Vojvodine profesor dr Aljoša Mandić, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava ove sedmice.

Ova bolest je u 98 odsto slučajeva povezana sa dugotrajnom infekcijom humanim papiloma virusima. Dr Mandić ističe da neretko ginekološka oboljenja predstavljaju stigme, te stoga žene nerado pričaju o problemima i simptomima koji mogu da budu posledica postojanja ginekoloških maligniteta.

Moramo prevazići takve stavove, svakodnevno širiti pozitivne poruke u cilju poboljšanja prevencije, ranog otrkivanja, preko skrining programa, pružanja adekvatnog tretmana i brige za obolele kako bi sve žene imale najbolje šanse za lečenje, bolji kvalitet života i preživljavanje od ovih maligniteta, napominje dr Mandić.