Carinici na Horgošu sprečili krijumčarenje skupocenih pečurki

91

Carinici su u ponedeljak na prelazu “Horgoš” zaplenili preko osam kilograma crnih, tzv. „zimskih tartufa“ (Tuber Brumale). Reč je o podzemnoj pečurki koja je izuzetan gastronomski delikates, zbog čega na zapadnoevropskom tržištu dostiže visoku cenu.

Ovoga puta tartufi su otkriveni na izlazu iz zemlje, u autobusu beogradskih registarskih oznaka, koji saobraća na liniji Beograd-Budimpešta.

Mada su i vozači i putnici tvrdili da nemaju ništa da prijave osim ličnog prtljaga, u jednom od kofera, smeštenom u prtljažnom prostoru, pronađeno je više od 8 kilograma crnih tartufa, čija je vrednost pocenjena na preko milion dinara, što je skoro 10.000 evra.

Pečurke su bile zapakovane u 8 paketa koji su bili sakriveni na dnu kofera ispod garderobe, a tek po njihovom otkrivanju, kao vlasnik se prijavio 35-godišnji ruski državljanin, jedan od putnika autobusa.

Ova skupa i retka gljiva kod nas je poznata pod imenom zimski tartuf, pre svega zbog vremena sazrevanja plodonosnih tela, koje traje od početka novembra do sredine marta. Za razliku od belog tartufa nije reč o zaštićenoj vrsti, ali se takođe teško veštački uzgaja, jer raste pod zemljom i to najčešće u šumi.