Dom zdravlja Novi Sad u vrhu po preventivi raka grlića materice

129

Dom zdravlja „Novi Sad” ima najveći obuhvat žena u okviru nacionalnog skrininga raka grlića materice u Srbiji od čak 70 odsto, što znači da je svaka treća žena pregledana u toj ustanovi.

Kako kažu iz Doma zdravlja, lane je urađeno 25.800 pregleda, stoga se Dom zdravlja „Novi Sad” popeo na sam vrh ustanova primarne zdravstvene zaštite koje sprovode preventivne aktivnosti. Te aktivnosti podrazumevaju usmeravanje pažnje žena na dostupne mere prevencije bolesti, poput vakcine protiv HPV-a, rizikofaktora za pojavu bolesti, i terapija ranih promena na grliću materice. Osim preventivnih pregleda, ta ustanova sprovodi i brojne projekte koji se bave edukacijom mladih o značaju i karakteristikama HPV infekcije, znacima za prepoznavanje, posledicama HPV infekcije, kao i mogućnostima prevencije i lečenja.

Statistike kažu da svakog dana u Srbiji jedna žena oboli od raka grlića materice, dok ih četiri, nažalost, umre
Statistike kažu da svakog dana u Srbiji jedna žena oboli od te opake bolesti, dok ih četiri, nažalost, umre. Po podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine se u proseku registruje više od 1.500 novoobolelih žena, dok više od 400 izgubi bitku od te vrste raka, iako se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih oblika kancera. Stoga redovne kontrole i odazivanje na skrining-programe jednom u tri godine mogu otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest još u njenom začetku.

Naša zemlja je na petom mestu u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice, odmah nakon Letonije, BiH, Estonije i Moldavije. Nosilac kampanje je Evropska asocijacija za rak grlića materice i naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje te značajne nedelje.