Počela revitalizacija Parka prirode Palić

153
Subotica.com
Subotica.com

Do sada je posađeno pet novih sadnica u zaštićenom području Spomenika prirode “Stabla hrasta lužnjaka na Paliću”, trenutno je u toku sadnja drvoreda jasena u Ulici Jožefa Hegediša, a do kraja godine revitalizovaće se i ostali delovi Parka, poručuju iz JP “Palić-Ludaš”.

Duž Ulice Jožefa Hegediša, na mestu gde je tokom 2016. i 2017. godine uklonjen postojeći drvored koji je, kako navode iz JP “Palić-Ludaš”, zbog izuzetno lošeg stanja ugrožavao posetioce, sadi se drvored jasena mečeka, kuglaste forme koja bi svojom dekorativnošću trebalo da naglasiti jedan od ulaza u Veliki park na Paliću.

– Pored obnove ovog drvoreda, u južnom delu ulice smo posadili i žbunastu vrstu, takođe jednu od dekorativnih formi autohtone vrste udike, izuzetno lepe i krupne cvasti, što će posetioci Velikog parka moći i da vide, možda ne ovog, ali narednog leta – kaže Tanja Jotanović, organizator podizanja i održavanja zelenih površina u JP “Palić-Ludaš”, dodajući da su ove sadnice zahtevale i poseban način sadnje zbog spleta instalacija. – Kako koren sadnica ne bi ugrozio instalacije, sadnice su posađene u betonske kasete. To su betonski prstenovi koji sprečavaju prodor korena do dubine od jednog metra, tako da instalacije koje se polažu na 80 centimetara dubine neće biti oštećene. U delu ulice gde je zeleni pojas nešto uži, te nije bilo mogućnosti postavljanja betonskih kaseta, pribegli smo rešenju sadnje žbunastih vrsta.

Iz nadležnog preduzeća objašnjavaju da su ove aktivnosti predviđene Godišnjim programima upravljanja zaštićenim područjima, Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća, te da je ovo tek početak aktivnosti na obnovi zelenila u Parku prirode Palić.

Kako se novozasađene sadnice ne bi oštetile, iz JP Palić-Ludaš apeluju na posetioce Parka da prilikom kretanja i parkiranja vozila obrate pažnju.