Ruma kupila „smećar“ vredan četvrt miliona evra

106
Foto: ruma.rs
Foto: ruma.rs

Komunalci u Rumi, u saradnji sa lokalnom samoupravom kupili su novi kamion – autosmećar marke Iveko Stralis sa nemačkom nadgradnjom Stamer i Euro 6 motorom.

Ovim se podiže nivo komunalne usluge, uz smanjenje zagađenja izduvnim gasovima, a kako je naglasio direktor JP „Komunalac” Dragan Panić, reč je o savremenom kamionu kojim će se obavljati osnovna delatnost preduzeća – sakupljanje, odvoženje i deponovanje smeća.

Opština Ruma podržala je ovu investiciju sa 10 miliona dinara, a kamion biti plaćen na lizing, ukupno 240.000 evra sa porezom. Kapacitet kamiona je 22 kubna metra, čime će se smanjiti troškovi prevoza.

– U jednoj turi možemo opslužiti više mesnih zajednica, a do sada je kamion morao da se vraća na pražnjenje i po tri puta. Takođe, nov kamion ne zahteva toliko održavanja, pa i tu pravimo uštede. Kamion poseduje Euro 6 motor što znači da je zagađenje minimalno ili da gotovo ne postoji, o manjoj potrošnji goriva da ne pričam. Sam način na koji radi i skuplja smeće je takav da ćemo imati značajne uštede u ljudstvu i eksploataciji kamiona –  rekao je direktor Panić.

Predstavnici distributera „Vest trak” održali su i obuku za radnike kako da profesionalno i bezbedno upravljaju i rade sa novim vozilom. „Komunalac” je u ovoj nabavci imao i podršku KFNj-a, to je fond nemačke Vlade koji participira sa osam odsto u nabavci upravo radi unapređenja ekoloških standarda za smanjenje emisije izduvnih gasova za više od 20 posto, potvrdio je Nebojša Gajić, generalni direktor „Vest traka”.