Završeno XIX Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

105
Novosadsko pozorište

Pošto su u ponedeljak, do 19 časova, autori završili svoje tekstove, izvučene su kombinacije pisaca, reditelja, glumačkih ekipa i prostora u kojima će se igrati predstave. Tekst Čabe Presburgera režirao je Gabor Pongo. Drugi par su bili pisac Laslo Patoč i Robert Lenard, a treći Čaba Segi i reditelj Zoltan Puškaš.

Dvadeset i četiri časa kasnije su tri predstave izvedene jedna za drugom; nakon toga su članovi žirija u sastavu Rozi B. Brešćanski, Bele Kalo i Sabolč Tolnaija proglasili rediteljski poduhvat Gabora Ponga kao najuspešniji, dok je nagradu za najbolji dramski tekst dobio Čaba Segi.

“Uživao sam u samom procesu rađanja teksta. Već odavno sam priželjkivao poziv na ovo takmičenje. Sam naslov – Ruda kao merilo života – naveo me je da pišem o samom životu, da razmišljam globalno, i da temu približim na transcendentalan način. Pisao sam o sadejstvu duše i tela”, izjavio je Segi i dodao da je o svetskoj nepravdi i paklu pisao na neki svoj, duhoviti način.

Pored ovih, dodeljene su i nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Za glavnu mušku ulogu, nagradu je dobio Daniel Gomboš, za sporednu Arpad Mesaroš, dok su u ženskoj kategoriji nagrađene Silvia Križan i Livia Banka.

Publika je svojim glasovima proglasila za najbolju predstavu u režiji Gabora Ponga, a prema tekstu Čabe Presburgera.