Žene u žiži performera u Eđšegu

166

Multimedijalni performans pod nazivom „Femina”, koji se sastoji od elemenata dokumentarnog filma i upečatljivog scenskog nastupa savremenih plesača i muzičara, prikazuje priču o ženama koje su značajno uticale na određene promene u svetu, a biće izveden 23. januara od 20 časova u Kulturnoj stanici „Eđšeg”.
Po rečima autorke projekta Anamarije Sakač Erdelj, znamenite žene, poput Marije Kiri, Fride Kalo, Helen Keler, Amelije Erhart, Cinke Pane i Izadore Dankan, koje će biti tema, bez obzira na poteškoće i izazove s kojima su se susretale, uspele su da ostvare svoje snove i pomere određene granice.
– Želimo da ohrabrimo savremenu ženu da ne odustaje od svojih ciljeva i da se inspiriše primerima tih legendarnih žena – dodaje ona. – Ujedno afirmišemo još uvek nedovoljno priznate mlade umetnice i umetnike, koji su energični, kreativni, vredni i uporni. To nije performans koji je namenjen samo ženama, njegov edukativno-zabavni karakter privući će i pažnju muškaraca.
Projekat je podržala Gradska uprava za kulturu, a realizuje ga udruženje „Kreativni omladinski forum”, koje se i ranije bavio sličnom tematikom u vidu TV emisija „U žiži: žene – nešto sasvim lično”. Učesnici projekta su: Vladimir Antić, Robert Majoroš, Aniko Krunc, Erika Horvat Kočiš i Sonja Slijepčević, a u četvrtak nastupaju Sara Milačić, Gabriela Benak, Ivana Ivković, Latica i Lenka Cvetić, Buba Vuletić i Milena Laketić.