Svet mašte i bajki Sergeja Trifunovića

130

 

Sav jad i beda u kom se danas nalazi onaj deo političke scene koji sebe naziva „građanistima“ i „drugosrbijancima“ ogleda se u činjenici da među njima neki faktor predstavlja pajac poput Sergeja Trifunovića. Izabravši za svoje zaštitno lice ovu ljudsku karikaturu, pokretnu zabavu za društvo ispred dragstora koja se aktivira na malo aplauza i malo pivo, a „čuda pravi“ kad mu se ponudi bilo kakva druga psihoaktivna supstanca – rekli su sve o sebi. Sve najgore, dabome.
Beše i komično u početku, a sad je već samo degutantno, kad „građanistički guru“ Trifunović bilo šta pokuša da izgovori na temu politike. Ne ide, jednostavno. I nema to toliko veze sa njegovim mucajućim naporima da sastavi rečenicu, usled hroničnog mamurluka i neispavanosti, koliko sa problemom da naprosto – nije u temi. Da je reč o bančenju po klubovima, skupim letovalištima i skijalištima, druženju sa kriminalcima i konzumiranju opijata, on bi sigurno bio u temi, imao bi šta da kaže. Ali o parlamentu, demokratiji, izborima, cenzusu – on zna taman koliko i o Saturnovim prstenovima. Siguran je da je negde čuo za to, ali na svaki pokušaj da o tome šta kaže – čitav mozak zamuckuje. Čelo se znoji, ruke se tresu, a iz usta izađe samo – psovka. Jer ne može ničeg drugog da se seti.
Uvek pod snažnim utiskom „mafijaških filmova“, koje očigledno često gleda, a iz petnih žila se trudi i da živi u njima, taj zabavljač sa dna kace komentariše Aleksandra Vučića i druge ljude iz Srpske napredne stranke. Neko ga je, izgleda, ubedio da time pokazuje hrabrost. Što bi, valjda, trebalo da opravda upotrebu sredstava koja deluju na nervni sistem – da tu „hrabrost“ smogne? A za njegovo banalno blebetanje ne treba ni hrabrosti, ali ni pameti: za to je prosto dovoljno biti nevaspitan i nezreo. I onda zvučiš baš kao Trifunović, kad govori o Aleksandru Vučiću i SNS. Koji neće nikud iz Srbije da pobegnu, o čemu Trifunović i njegov gazda Đilas mogu samo da sanjaju. Jer u tome vide jedinu šansu da nekako zajašu na narodnu grbaču, a Vučić im je tu glavna prepreka.
Aleksandar Vučić i SNS za ovu zemlju žive i rade, sa ovim narodom zajedno dišu. A Trifunoviću je bolje da pripazi – da mu slučajno ne pobegnu mačke, u znak protesta što ih nedovoljno hrani. Da mu ne pobegnu izmišljeni majstori, na koje pokušava da se izgovori kad izazove stvarni udes u saobraćaju (u Beogradu, ne na Saturnu) i sam pobegne sa lica mesta. Da pripazi da mu slučajno ti izmišljeni majstori ne podmetnu tragove teške droge u krvi, dok budu bežali. I četvore oči da otvori, da mu ne pobegnu još neki članovi pokreta. Kako su krenuli, uskoro Trifunović može da menja ime organizacije u – Pokret slobodnog građanina. Građanina Trifunovića, jasno.
Trifunović zaista pripada svetu dečijih zabavnika, u kom je heroj Miki Maus. Pošteno je što to ne krije. Reč je o svetu mašte. Mada pripada i svetu miševa, generalno. I političkih, i karakternih. Za ozbiljnu politiku, onu koja obezbeđuje nova radna mesta, veće plate i penzije, autoputeve i kliničke centre, potrebne su druge osobine. Potrebni su mudrost, znanje, spremnost na naporan rad, kao i stvarna hrabrost. Sve ono što ima Aleksandar Vučić, koji upravo zbog toga i ima apsolutnu podršku naroda u Srbiji. Sve ono što Trifunović nikada neće imati. Jer to ne može da se odglumi.