Japanska banka želi da ulaže u naše startape

96

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, s predsednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, s kojim je razgovarala o otvaranju investicionog fonda te banke u Srbiji.

“Dobar i konkretan sastanak s Maedom, nastavljamo razgovore o prisustvu Japanske banke za međunarodnu saradnju u Srbiji i on je potvrdio da će posetiti Srbiju do kraja godine”, rekla je Brnabićeva novinarima u Davosu.

Do njegove posete Srbiji, dodala je, srpski i japanski timovi razgovaraće o tome kako Japanska banka za međunarodnu saradnju može da otvori investicioni fond u Srbiji, a posebno u oblasti inovacija i start up kompanija, kao i o tome kako taj fond može da sarađuje s domaćim Fondom za nauku.

“Dakle, to su bili konkretni razgovori, oko konkretnih inicijativa, koje će se, nadam se, potvrditi prilikom njegove posete Srbiji”, rekla je premijerka.

Podsetila je i da su 27. novembra 2019. ministarstva finansija dve zemlje potpisala Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana, što, kako je ocenila, “otvara još šira vrata” za bolju ekonomsku saradnju i više japanskih investicija u Srbiji.

“To je i do sada bilo jako uspešno, jer mi u Srbiji imamo japanske kompanije – Jazaki, Japan Tobako… Maeda je potvrdio da je nakon našeg sastanka u Tokiju komunicirao sa svim ovim kompanijama da i Japanska banka pruži podršku ovim investicijama u Srbiji”, rekla je Brnabićeva.