Šalter za preduzetnike – nova usluga gradske administracije u Somboru

111
Foto: Gradonačelnica Dušanka Golubović i direktor smoborske RPK Zoran Bulatović

Za poboljšanje poslovnog ambijenta, somborska lokalna samouprava je preduzela još jedan korak, od kojeg se očekuje da olakša olakša administriranje ovdašnjim preduzetnicima.

U postojećem Uslužnom centru Gradske uprave otvoren je novi šalter za preduzetnike, što je rezultat saradnje Grada, Privredne komore Srbije i njihove Regionalne kancelarije. Šalter su svečano otvorili gradonačelnica Dušanka Golubović, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić i direktor somborske Regionalne privredne komore Zoran Bulatović.

Gradonačelnica Golubović je rekla da je ovo, na neki način, kruna intenzivne saradnje grada i Privredne komore u poslednje dve i po godine.

– Vrlo uspešno smo i do sada realizovali brojne programe koji su vezani za odgovore prema privredi i privrednicima. Otvaranje šaltera za preduzetnike ne treba shvatiti kao izlazak u susret samo postojećim preduzetnicima i vlasnicima radnji, kao vid pomoći za njih, mala i srednja preduzeća i sve one kojima je potrebna određena informacija vezana za privredna kretanja, podsticaje, vrste podrške, ali i određene formalno-pravne uslove koje treba da ispune, već i kao pomoć i podršku za sve one koji su preduzetni, dakle fizička lica koja imaju određenu ideju i poslovni plan, kako mogu to da realizuju – rekla je Golubović.

Ova saradnja podrazumeva još jednu mogućnost da svi oni koji su zainteresovani za neke privredne delatnosti dobiju odgovarajuću vrstu podrške, kako od strane Gradske uprave, tako i od Privredne komore. Biće ovo i prilika sa se kroz pitanja i različite vrste obraćanja na ovom šalteru sagledaju mogućnosti za dalje unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji grada.

– Ovaj projekat započela je Privredna komora Srbije u cilju unapređenja saradnje između Privredne komore, lokalnih samouprava i samih privrednika i preduzetnika koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost na teritoriji određene opštine. Na ovim šalterima privrednici i preduzetnici mogu dobiti sve neophodne informacije od značaja za njihovo poslovanje. Tu su dve grupe informacija. Prva grupa odnosi se na one koji tek žele da započnu sopstveni posao, a druga grupa odnosi se na one koji već obavljaju registrovanu poslovnu delatnost. Na tim šalterima oni mogu dobiti informacije o raspoloživim finansijskim sredstvima i o uslugama Privredne komore Srbije koje mogu dobiti – pojasnila je Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS. Sva pitanja na koja preduzetnici ne budu mogli da dobiju odgovore tog trenutka na šalteru, biće prosleđena stručnoj službi Privredne komore Srbije i u roku od 48 časova će im biti dostavljen odgovor.

Direktor Regionalne privredne komore Sombor Zoran Bulatović rekao je da je cilj da se olakša privrednicima i preduzetnicima kako bi na jednom mestu mogli da dobiju sve informacije potrebne za njihovo poslovanje, da im se uštedi vreme i olakša sve ono što može da im donese veći profit.

Izvor: Dnevnik.rs