Na Savindan se u Bečeju slavi i tuguje

139
Dnevnik.rs
Dnevnik.rs

U crkvama i svim srpskim školama Savindan se s radošću dočekuje, jer je to školska slava, a u Bečeju je veliki praznik povezan sa sećanjem na zločin koji su pre 78 godina fašističke hortijevske snage izvršile u poslednjoj akciji Velike racije južnobačke oblasti.

Tokom tri dana mađarski fašisti su usmrtili i pod led ušća Velikog bačkog kanala u Tisu bacili oko 400 civila, Srba, Jevreja i Roma.

Danas od 10.45 sati, kraj spomen -ploče na zgradi nekadašnje jevrejske škole u kojoj je sada Predškolska ustanova, u Ulici Miloša Crnjanskog 72, biće obeležen Međunarodni dan žrtava holokausta. Od 11.30 sati na spomen -obeležju kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu biće održana komemoracija i parastos žrtvama Velike racije u Bečeju. Tim povodom, lokalna samouprava kao organizator današnjih tužnih skupova poziva sugrađane da se uključe i svojim prisustvom potvrde da zlodela Drugog svetskog rata i „krvavi januar“ u njihovom gradu nisu zaboravljeni.

Svetosavska akademija održana je tradicionalno u Gradskom pozorištu. Domaćin svečanosti uoči Savindana bila je Gimnazija, koja ove godine obeležava 95. godina. Svečani skup počeo je najstarijom himnom u Srba, Svetosavskom himnom čiji je tonski zapis prvi ostavio Kornelije Stanković 1858. godine u Beču. Potom je svetosavsku besedu izgovorio direktor bečejske Gimnazije mr Miodrag Basarić, a u ime lokalne samouprave prisutne je pozdravila i svim učenicima i nastavnicima obrazovnih ustanova bečejske opštine slavu čestitala zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković.

– U godini smo velikog jubileja, jer su pre 95 godina bečejski đaci seli u klupe, a profesori zauzeli svoja mesta za katedrama, čime je ostvarena davnašnja želja Bečejaca da u svom mestu osnuju Gimnaziju – rekao je Basarić. – Mi smo odlučni u tome da vrednosti Svetosavlja položimo u temelje naše škole, kako bismo porušili mnoge zidove, tradicionalne učionice, one među ljudima i narodima ili u našim glavama, te istražujemo, putujemo i povezujemo se s ljudima istih razmišljanja.

Gimnazijalci su izveli jednosatni sadržajan program, a arhijerejski namesnik Srpske pravoslavne crkve u Bečeju Dejan Stanojev uručio je skromne nagrade najuspešnijim školarcima na likovnom i literarnom konkursu s temom Svetosavlja. Svečana atmosfera prenela se u zgradu Gimnazije, gde je izložbom fotografija „Naš put!“ prikazan istorijat te škole.